Bitka za parlament
5

Preliminarni rezultati izbora u Portugalu: Socijalisti bi nakon osam godina mogli izgubiti vlast

V. K.
Hoće li se Socijaldemokratska partija nakon dugo vremena vratiti na vlast u Portugalu? (Foto: EPA-EFE)
Hoće li se Socijaldemokratska partija nakon dugo vremena vratiti na vlast u Portugalu? (Foto: EPA-EFE)
Nakon prebrojanih nešto više od 80 posto glasova izbori u Portugalu pokazali su veliku neizvjesnost, a čini se kako će pobjedu odnijeti Socijaldemokratska partija koju predvodi Luis Montenegro.
Kako prenose portugalski mediji, koalicija koju predvodi Socijaldemokratska partija osvojila je 32,2 posto glasova, dok su do sada vladajući Socijalisti osvojili 28,7 posto glasova.

Desničarska i populistička stranka Chega koju predvodi nekadašnji komentator nogometnih utakmica Andre Ventura osvojila je 19,2 glasova.

Upravo su ove tri političke opcije i bile u fokusu predizborne kampanje s obzirom da imaju najveći politički kapacitet za formiranje vlasti.

Ipak, čini se kako niti jedna politička opcija nećeć ostvariti dovoljan broj glasova da vlada bez koaliranja s drugim partijama.

Partija koja je u prethodnih osam godina predvodila vlast u Portugalu, Socijalistička partija, u prvim postizbornim analizama najavila je odlazak u opoziciju.

"Ako se projekcije rezultata potvrde, Socijalistička partija mora se jako suprotstaviti onome što dolazi, a što neće biti dobro za Portugalce", rekla je Ana Catarina Mendes.