Pirineji na nogama

Zemlja fada u raljama korupcije: Influenser, Tutti Frutti i potencijalno velika izborna prekretnica

Luis Montenegro, Pedro Nuno Santos i Andre Ventura zvijezde su izbora (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Luis Montenegro, Pedro Nuno Santos i Andre Ventura zvijezde su izbora (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
...
Piše: Vedad Karić
10.03.2024. u 11:05

Kada se pomisli na političku scenu Evrope, tenzije, napetosti, ratove opozicije i vlasti, vjerovatno posljednja država koja bi vam u tom trenutku bila asocijacija na sve to jeste Portugal.

Zemlja sunca, prelijepih gradova, fado muzike, u političkom smislu gotovo da se nalazi na samim marginama evropske scene. Baš poput svog geografskog položaja, Portugal je gurnut po strani i gotovo da se rijetko iz ove zemlje može čuti nešto što bi privuklo pažnju šire političke javnosti, ali i Evropljana generalno.

Međutim, dešavanja u Portugalu iznenada su postala mnogo zanimljivija krajem 2023. godine kada je kao grom iz vedra neba stigla informacija o tome kako je dotadašnji premijer iz Socijalističke partije (PS) Antonio Costa podnio ostavku zbog istrage koja je pokrenuta o navodnoj korupciji koja se tiče projekata vezanih za iskopavanje litija i projekata koji se odnose na vodik.

Nekoliko dana kasnije, Costa je izašao u javnost te je na konferenciji za medije uputio izvinjenje svim građanima i najavio raspisivanje vanrednih izbora.

"To je nešto što me sramoti i dužan sam da svim građanima uputim izvinjenje. Vlasti istražuju moguća djela korupcije, trgovine utjecajem i malverzacijama vezanim za koncesije za projekte koji se tiču rudarenja litija na sjeveru zemlje kao i velikog projekta koji se tiče zelenog vodika", poručio je Costa.

Nakon njegove izjave, uslijedila je i akcija policije. Brojni članovi kabineta i zvaničnici ministarstava su uhapšeni, a i sam Costa se povukao sa mjesta generalnog sekretara Socijalističke partije te je svoje mjesto ustupio znatno mlađem Pedru Nunu Santosu.

Skandali u ljevičarskom raju

Ipak, promjena koju su Socijalisti napravili, daleko od toga da je popravila njihov položaj. Brojni problemi u Portugalu su se gomilali godinama, a korupcija i visoki troškovi života upravo su najveći razlog zbog kojeg su građani ove države nezadovoljni.

U takvoj atmosferi, koplja na parlamentarnim izborima u nedjelju 10. marta će ukrstiti upravo Socijalistička partija koju predvodi Pedro Nuno Santos, Socijaldemokratska partija (PSD) na čelu s Luisom Montenegrom te partija Chega, desničarska populistička stranka koja je osnovana 2019. godine i koju predvodi razočarani socijaldemokrata i osoba s izuzetno zanimljivom biografijom - Andre Ventura.

Pedro Nuno Santos (Foto: EPA-EFE)
Pedro Nuno Santos (Foto: EPA-EFE)

Socijalistička partija do sada se na vlasti uspješno održavala uz pomoć manjih ljevičarskih partija. Nešto što se u portugalskom jeziku zove "Gerigonca" odnosno "svojevrsni eksperiment", "uređaj koji izgleda komplikovano", za evropske socijaliste bilo je idealan primjer uspostavljanja manjinske vlade koja je mogla poslužiti kao pokazatelj u kojem bi smjeru ideološki slične partije mogle ići i u drugim državama.

Portugal je te 2015. godine u vladu spojio Socijalističku partiju, Zelene, Lijevi blok te Komunističku partiju Portugala. Rast na izborima Socijalisti su zabilježili i 2022. godine kada su na vanrednim izborima osvojili većinu i tako najavili nezaustavljivi rast ljevice u ovoj zemlji.

Antonio Costa dugo godina predvodi Portugal (Foto: EPA-EFE)
Antonio Costa dugo godina predvodi Portugal (Foto: EPA-EFE)

Ipak ljevičarski medeni mjesec u Portugalu nije trajao dugo. Kako je vrijeme odmicalo, članovi vlade koju je predvodio Antonio Costa suočavali su se sa brojnim optužbama za korupciju i brojna nezakonita djelovanja.

Vjerovatno najvažniji slučaj koji je uzdrmao Costinu vladu jeste onaj u kojem je učestvovao upravo njegov nasljednik na ovoj poziciji Pedro Nunu Santos.

Naime, krajem 2022. godine Santos je obavljao funkciju ministra za infrastrukturu i stanovanje, a u centar skandala je dospio zbog informacija da je tadašnjoj zvaničnici i sekretarki ministarstva finansija Alexandri Reis odobreno oko 500.000 eura otpremnine prilikom napuštanja portugalske aviokompanije TAP.

U veliki skandal bila umiješana i aviokompanija TAP (Foto: EPA-EFE)
U veliki skandal bila umiješana i aviokompanija TAP (Foto: EPA-EFE)

Uzevši u obzir činjenicu da je upravo Santos bio na čelu ministarstva te da je aviokompanija bila pod njegovom nadležnošću, našao se pod velikim pritiskom javnosti te je bio primoran napustiti poziciju ministra.

Daleko od toga da je ovo bio jedini skandal koji je potresao političku scenu Portugala. Upravo u jeku predizborne kampanje, ali i nešto ranije, brojni zvaničnici povezani su s velikim policijskim i sudskim istragama koje su opisane poprilično zanimljivim imenima - slučaj "Tutti Frutti" i slučaj "Influenser".

Skandal "Tutti Frutti" javnosti je postao poznat sredinom 2023. godine, a u njemu su bili umiješani članovi Socijalističke i Socijaldemokratske partije. Slučaj je podrazumijevao anonimnu prijavu o trgovini utjecajem između članova ove dvije partije u pripremi lista za portugalske lokalne izbore koji su bili održani 2017. godine, a naročito one liste koje su se odnosile na Gradsko vijeće Lisabona gdje su zabilježene i najveće malverzacije.

Socijaldemokrati Luisa Montenegra također bili umiješani u skandale (Foto: EPA-EFE)
Socijaldemokrati Luisa Montenegra također bili umiješani u skandale (Foto: EPA-EFE)

"Iz stagnacije od skoro šest godina, istraga se kreće velikom brzinom. Radi se o predmetu kojem se daje veliki prioritet kako bi se dobili brzi i konkretni rezultati. U toku su završni razgovori sa svjedocima. To će prethoditi ispitivanju optuženih", naveli su nedavno portugalski mediji.

Između ostalog, među onima koji su se našli na listi osumnjičenih su ministar finansija i nekadašnji prvi čovjek Lisabona Fernando Medina, ministar Duarte Cordeiro, kao i brojni zastupnici Socijalističke patije, ali i PSD-a.

Ministar finansija Fernando Medina bio uključen u skandale (Foto: EPA-EFE)
Ministar finansija Fernando Medina bio uključen u skandale (Foto: EPA-EFE)

Druga akcija koja je uzdrmala vlast jeste slučaj "Influenser" koji je doveo direktno do ostavke premijera Antonija Coste.

Operacija "Influenser" odnosi se na krivična djela malverzacija, aktivne i pasivne korupcije i ponovno, kao i u prethodnom slučaju, trgovinu utjecajem.

Sve se odnosilo na poslove dodjeljivanja koncesije za rudnike litija na sjeveru Portugala, postrojenje za proizvodnju vodika i projekat data centra.

"Državno tužilaštvo Portugala opisalo je u optužnici nekoliko pogodnosti koje će kompanije ostvariti zahvaljujući mreži veza između državnih službenika, kompanija pa čak i advokata", piše CNN Portugal.

Tokom pretresa bivšeg šefa kabineta Antonija Coste, policija je pronašla 75.000 eura u gotovini, a osim njega uhapšeni su i prvi čovjek Gradskog vijeća lučkog grada Sinesa gdje se trebalo graditi postrojenje za proizvodnju vodika, bivši direktor kompanije Start Campus koja je učestvovala u projektu izgradnje data centra kao i bivši ministar za infrastrukturu te bivši državni sekretar pri ministarstvu pravosuđa.

Desnica u haosu traži šansu, ali...

Svi ovi skandali, značajno su uzdrmali pozicije dvije najveće stranke u Portugalu i partije oko kojih se uglavnom i sveo politički život ove zemlje - Socijalističke partije i Socijaldemokratske partije Portugala.

Ono što u svemu treba napomenuti jeste da za razliku od drugih dijelova Evrope gdje socijaldemokratske partije često uvrštavaju među lijevo orijentirane partije, u Portugalu ova partija slovi za konzervativnu stranku te je članica Evropske narodne partije (EPP), dok Socijalistička partija pripada porodici evropskih socijalista.

Luis Montenegro, lider Socijaldemokratske partije Portugala (Foto: EPA-EFE)
Luis Montenegro, lider Socijaldemokratske partije Portugala (Foto: EPA-EFE)

U haosu između dva glavna rivala, stranka koja traži svoje mjesto pod suncem i za koju mnogi strahuju da bi mogla imati kapacitet da ugrozi ljevicu jeste stranka Chega koju predvodi Andre Ventura, nekadašnji zastupnik Socijaldemokratske partije i osoba koja je veliku slavu stekla zapravo komentirajući i analizirajući nogometne utakmice na nekoliko portugalskih televizija.

Još 2019. godine, razočaran situacijom u PSD-u, Ventura je osnovao svoju stranku te je na izborima uspio ostvariti dovoljan broj glasova da postane zastupnik u parlamentu.

Ventura je svoje djelovanje, kao i većina populističkih stranaka moderne Evrope, bazirao na tome kako želi djelovati protiv aktuelnog dvostranačkog sistema te da predstavlja glas običnih ljudi. Svakako, to je upravo muzika koju šire narodne mase i žele čuti.

Andre Ventura (Foto: EPA-EFE)
Andre Ventura (Foto: EPA-EFE)

Upravo je tako Ventura i bazirao svoju kampanju. S obzirom na korupcijske skandale, zvaničnici stranke Chega uzvikivali su parole kako je Portugalu potrebno "čišćenje".

"Korupcija je endemsko zlo i ukorijenjena je u svim strukturama države, od predsjedništva Vijeća ministara do najmanje gradske vijećnice. Borba protiv toga treba da bude nacionalni poduhvat. Ako budemo vladali, usmjerit ćemo veliki dio naše energije na borbu protiv toga", rekao je Ventura.

Ono što mnoge zabrinjava jeste i činjenica da je Ventura dobio podršku i brojnih evropskih desničara uključujući predsjednika španskog Voxa, francuske političarke Marine Le Pen kao i italijanskog političara Mattea Salvinija.

"Njegova stranka je koketirala s ekstremizmom i optuženi su za rasizam. Sam Ventura je osuđen zbog uvredljivih i rasističkih uvreda koje je iznio prema jednoj porodici koja živi u jednom od najsiromašnijih kvartova u Portugalu", navode mediji u ovoj zemlji.

Također, Ventura je za razliku od nešto starijih kolega prepoznao potencijal društvenih mreža te je na tom polju ubjedljivo prvi u Portugalu što je svakako privuklo i veliku pažnju mladih glasača.

"Stranke u Portugalu imaju ukupno 2,1 miliona pratilaca na društvenim mrežama. Od tog broja, samo Chega ima 590.000 jedinstvenih pratilaca. Na YouTubeu imaju 155.000 pratilaca što je više od svih ostalih partija zajedno, a vode i na TikToku sa 32.000 korisnika. Sam Ventura ima 220.000 pratilaca što je više nego bilo koji drugi kandidat", navodi se u analizi.

Uprkos svojoj popularnosti, potpuno je jasno kako Chega i njen lider teško mogu u potpunosti ugroziti poziciju Socijalističke partije. Ono što se spominje kao potencijalna opcija nakon izbora svakako jeste koalicija stranke Chega i Socijaldemokratske partije koju predvodi Luis Montenegro, a o čemu je govorio i sam Ventura.

"Takva koalicija bi bila poželjna i Chega je uvijek pokazivao, i pokazuje, svaku otvorenost prema njoj. Međutim, predsjednik stranke PSD Luis Montenegro, više puta je govorio da neće napraviti takvu koaliciju, što je izjava koja je u suprotnosti sa mišljenjem velikog dijela njegove stranke. Mislim da ako se takva koalicija pokaže od suštinske važnosti za pobjedu nad PS (Socijalistička partija), PSD će na kraju uspjeti, sa ili bez Luisa Montenegra", mišljenja je Ventura.

Za razliku od optimističnog Venture, lider Socijaldemokratske partije Luis Montenegro uvjeren je kako njegova stranka ni u jednoj opciji neće koalirati sa Chegom.

Hoće li PSD ići u koaliciju sa desničarima? (Foto: EPA-EFE)
Hoće li PSD ići u koaliciju sa desničarima? (Foto: EPA-EFE)

Posljednje dane kampanje, Montenegro je posvetio upravo problemima u svakodnevnom životu Portugalaca, govorio je o rodnoj ravnopravnosti, suzbijanju diskriminacije. Manje-više, Montenegro je govorio o svemu onome o čemu Chega i Ventura nemaju baš afirmativno razmišljanje.

"Sve sam više uvjeren da ima mnogo birača koji su bili potencijalni glasači Chege ili Socijalističke partije, a koji sebe ne vide u ovoj kampanji koja donosi kontroverze umjesto prijedloga i rješenja za stvarne probleme", mišljenja je Montenegro koji je naglasio kako će upravo u tim neodlučnim glasačima Socijaldemokratska partija tražiti izlazak iz pozicije višegodišnje opozicione partije.

Posljednji izbori pred finalni evropski obračun

Iako izbori u Portugalu vjerovatno sami po sebi ne bi bili toliko zanimljivi, činjenica da su ovo ujedno posljednji evropski izbori pred velike izbore za Evropski parlament koji bi se trebali održati u junu, ipak im daje nešto veći fokus evropske javnosti nego što je to slučaj ranije.

Uzevši u obzir jačanje desničara u Evropi, lijevo orijentirane političke partije sa zebnjom će posmatrati dešavanja u Portugalu i rezultat koji bi na ovim izborima mogla ostvariti Socijalistička partija koju će prvi put predvoditi Pedro Nuno Santos.

Upravo rezultat Socijalističke partije na ovim izborima predstavljat će i test za evropsku ljevicu koja upravo očekuje da će u Portugalu imati dodatne glasove koji će joj omogućiti što bolji rezultat na izborima u junu.

Hoće li ljevica zadržati vlast u Portugalu? (Foto: EPA-EFE)
Hoće li ljevica zadržati vlast u Portugalu? (Foto: EPA-EFE)

Prema posljednjim anketama uoči izbora u nedjelju, alijansa koju predvodi Socijaldemokratska partija uživa podršku 33 posto glasač, Socijalistička partija ima podršku 28 posto građana, dok desno orijentirana i populistička Chega ima podršku 16 posto građana.

Iako će određeni procenat glasova uzeti i stranke kao što su Liberalna inicijativa, Lijevi blok i drugi, potpuno je jasno kako će i ovaj izborni ciklus proći prije svega u nadmetanju socijalista, socijaldemokrata i "prilagođenih desničara" Andrea Venture.

Nadmetanju koje u značajnoj mjeri može odrediti sudbinu zemlje. Zemlje u kojoj je fado, što u prevodu i jeste sudbina, početak i kraj svega što postoji.

45