Prvo mama pa otac
60

Slučaj iz Michigana: Roditelji osuđeni zbog ubistva koje je počinilo njihovo dijete

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
James Crumbley, otac tinejdžera koji je ubio četiri učenika u srednjoj školi u Michigenu 2021. godine, proglašen je krivim za ubistvo iz nehata na suđenju koje je došlo mjesec dana nakon što je majka ubice osuđena za iste optužbe.
Crumbley je osuđen po četiri tačke za ubistvo iz nehata, optužba za koju je predviđena maksimalna kazna do 15 godina zatvora.

Kako je rekao sudija, presuda Jamesu Crumbleyju bi trebao biti pročitana devetog aprila u devet sati, rekao je sudija na sudu. Njegova supruga, Jennifer Crumbley, bit će osuđena u isti datum i vrijeme.

Podsjetit ćemo, porota u Michiganu početkom februara ove godine proglasila je krivom Jennifer Crumbley (45) za ubistvo iz nehata jer nije spriječila svog sina da izvrši masovnu pucnjavu u školi i usmrti četiri osobe.

Roditelji ubijenih u pucnjavi u školi, uključujući roditelje Madisyn Baldwin, Hane St. Juliana i Justina Shillinga, zagrlili su glavnog tužioca nakon presude kojom je James proglašen krivim.

Tužioci su u završnoj riječi u srijedu rekli da je James Crumbley bio "krajnje nemaran" jer je svom sinu kupio pištolj SIG Sauer devet milimetara nekoliko dana prije napada, nije uspio da ga propisno osigura, ignorisao je pogoršanje mentalnog zdravlja svog sina i nije poduzeo "razumnu brigu" i spriječio eventualnu opasnost, piše CNN.

Također ćemo podsjetiti da je i sam ubica Ethan Crumbley osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje, a zbog ubistva četvero učenika u svojoj srednjoj školi, blizu Detroita u Michiganu.

Ethan Crumbley, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja koji mu je otac kupio za Božić, ranio je šest učenika i jednog nastavnika.