Svijet
0

Slovenija traži odgodu za odgovor EK-i o vinjetama

FENA
Slovenska će Vlada zatražiti odgodu jednomjesečna roka, uobičajeno predviđena za odgovor zemalja članica EU-a protiv kojih je pokrenut postupak za kršenje europskog zakonodavstva, pošto je Bruxelles u četvrtak ocijenio da su uvođenjem polugodišnjih i godišnjih vinjeta za vožnju slovenskim autocestama bili obespravljeni državljani EU-a koji ne žive u Sloveniji.

Državni tajnik u Ministarstvu prometa Peter Verlič u četvrtak je za Slovenski radio izjavio da će Vlada odluku Europske komisije razmotriti kad je zaprimi, ali da će zbog "političkih prilika" u Sloveniji, odnosno smjene Vlade, tražiti da se produlji jednomjesečni rok, predviđen za odgovor nakon prve opomene Bruxellesa.

Državna agencija za autoceste (DARS), koja je službeno nadležna za izdavanje vinjeta i naplaćivanje cestarina, u četvrtak je odbila komentirati potez EK-a, rekavši da je to pitanje Vlada riješila zakonom, pa je stvar u nadležnosti Ministarstva prometa i Ministarstva financija.

Opomenu EK-a komentirao je Patrick Vlačič, suradnik Boruta Pahora, najvjerojatnije budućeg premijera.

Vlačič je odgovornost za uvođenje vinjeta prebacio na Vladu u odlasku, ali nije jasno rekao kako će na odluku iz Bruxellesa odgovoriti nova Vlada. Dodao je da je Janšina Vlada odluku o vinjetama donijela nekoliko mjeseci prije izbora i postavila "nisku predizbornu cijenu vinjeta" za domaće vozače, uz višu cijenu za vozače u provozu, te da je bilo "naivno očekivati" da Europska komisija ne će reagirati jer je to učinila i 1997. kad je Austriju prisilila da osim godišnjih uvede i vinjete za kraća razdoblja za strane vozače u provozu.

Vlačič, koji se spominje kao kandidat za ministra prometa, izjavio je također da bi "neodgovorno" bilo sada odustati od vinjeta, ali da ga zabrinjava održivo financiranje slovenskih autocesta. Sada treba najprije "politički ocijeniti" kako odgovoriti EK-u, a onda i ekonomski izračunati "održiv model" vinjeta i cestarina, t.j. cijene za vožnju cestama.