Epidemija se širi
0

Skoro 600 mrtvih od kolere u Zimbabveu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj mrtvih od epidemije kolere u Zimbabveu u utorak se približio cifri od 600 a vlada predsjednika Roberta Mugabea optužila je zapadne sile da koriste epidemiju kako bi prisilno smijenile predsjednika veterana.

Afrička unija jasno je poručila da neće podržati pozive za oštriju akciju prema Zimbabveu, saopćivši da samo dijalog može riješiti brojne probleme zemlje i da slanje vojnika neće riješiti ništa, javio je Reuters.

Širenje kolere, nestašice hrane i ekonomska propast u južnoafričkoj zemlji doveli su do novih zahtjeva iz zapadnih zemalja da Mugabe ode s vlasti.

UN-ov Ured za koordinaciju humanitarne pomoći saopćio je na svojoj internetskoj stranici da broj slučajeva kolere u Zimbabveu stoji na 13.690, uz 589 smrtnih slučajeva.

Mugabeov glasnogovornik George Charamba izjavio je da Zapad koristi epidemiju kolere za jačanje agresivnog stava i zalaganje za invaziju na Zimbabve.

"Britanci i Amerikanci se oglušuju na zahtjeve za vraćanje Zimbabvea u Vijeće sigurnosti UN-a, oni su također pripremili teren za invaziju na Zimbabve, ali da je sami ne izvedu", citirale su državne novine Herald izjavu Charambe.

Britanija, Francuska i Sjedinjene Države saopćile su kako je vrijeme za odlazak Mugabea, a EU je u ponedjeljak produžila zabranu putovanja još 11 zimbabeanskih zvaničnika s liste od više od 160 ljudi.

Afrička unija, koja broji 53 članice, saopćila je u utorak da su jedino rješenje zimbabveanske političke i ekonomske krize razgovori između političkih suparnika čija je prepirka oko sporazuma o diobi vlasti otežala krizu.

"Samo dijalog između strana u Zimbabveu, koji podržavaju Afričaka unija i drugi regionalnih akteri, može obnoviti mir i stabilnost u zemlji", izjavio je Salva Rweyemamu, glasnogovornik predsjedavajućeg AU-a i tanzanijskog predsjednika Jakaya Kikwete.

Rweyemamu je izjavio da slanje mirovnih snaga ili uklanjanje Mugabea silom, kako su pozivale ugledne ličnosti među kojima i dobitnik Nobelove nagrade za mir i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, nije opcija.

"Imamo tešku humanitarnu krizu u Zimbabveu. Imamo koleru. Misle li oni da mogu uništiti koleru puškama", upitao je on.

Mugabe krivi sankcije Zapada za probleme u Zimbaveu, dok ga kritičari optužuju za sve autoritarniju vladavinu.

Južnoafrički zvaničnici posjetili su Zimbabve u utorak kako bi procijenili obim krize, odgovarajući na neubičajeni poziv za međunarodnu pomoć od Mugabeove vlade.