Evropski nesrazmjeri
0

Sjeverozapad Bugarske najsiromašniji u EU

FENA
Najbogatija regija u Evropskoj uniji, područje užeg Londona, više je nego sedam puta bogatija od one najsiromašnije, regije Sjeverozapadna Bugarska, pokazala je u četvrtak najnovija evropska studija.

Izvještaj evropske središnje agencije Eurostat pokazuje da se 20 najsiromašnijih regija EU-a nalazi u Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj, redom bivšim komunističkim zemljama središnje i istočne Evrope koje su se Uniji pridružile 2004. odnosno 2007.

Popisom najbogatijih područja Evrope dominiraju regije u Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj i Britaniji.

Najbogatije je područje užeg Londona, s više nego četiri puta većim bruto domaćim proizvodom po stanovniku od EU prosjeka, ili 49.100 eura godišnje.

Usporedbe radi, u najsiromašnijoj regiji Bugarske taj je podatak iznosio tek četvrtinu evropskog prosjeka, ili 6.400 eura. Oba su podatka prilagođena realnim troškovima života.

Bogatstvo neke regije bit će važan faktor kod odlučivanja o dodjeli sredstava iz novog budžeta EU-a, sada vrijednog 125 milijardi eura godišnje. Ove godine počinju pregovori o sljedećem dugoročnom budžetskom razdoblju Unije, od 2014. do 2020.

Druga je najbogatija regija EU-a Luksemburg, a slijede Bruxelles i Hamburg, saopćio je nadalje Eurostat. Prag je četvrti po redu, jedini grad srednje Evrope među 20 najbogatijih.

Za potrebe studije Eurostat je 27 zemalja članica Unije podijelio na 271 regiju. Tako je, naprimjer, Luksemburg, budući da je mala zemlja, bio posebna regija, dok je Nizozemska podijeljena na 12 regija.