Svijet
1

Sjeverna Koreja upozorila na "totalni rat"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sjeverna Koreja pozvala je danas Sjedinjene Američke Države (SAD) da okončaju vojne manevre i "nuklearne ucjene", uputivši novo upozorenje na rizik od "totalnog rata".

U prikrivenoj prijetnji da će "gađati" SAD, Nacionalna komisija za odbranu Sjevera, kojom predsjedava prvi čovjek režima Kim Jong-Un, saopćila je da Washington treba okončati sa svojim političkim neprijateljstvom protiv Sjevera ako on želi mir na korejskom poluotoku i na "američkom tlu".

"Sjedinjene Američke Države "treba da znaju da ćemo preduzeti zračne napade kao odgovor na provokacije i da će oni odvesti do totalnog rata u konačnom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je glasnogovornik Nacionalne komisije za odbranu Sjevera, prenosi državna agencija KCNA.

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan su započeli u četvrtak vojne pomorske manevre i pored formalnih obavijesti Sjeverne Koreje koja je predvidjela "katastrofu".

Ove vježbe se izvode uz istočnu obalu korejskog poluotoka i treba da traju dva dana uz učešće nosača aviona na nuklearni pogon George Washington.

Pjongjang je nazvao "neprihvatljivim prezirom" američki zahtjev. Naime Washington želi da Sjever pokaže konkretne znakove volje da okonča svoj nuklearni program kao uslov za početak ozbiljnih bilateralnih razgovora, prenosi agencija AFP.