Svijet
13

Sjeverna Koreja ne mari za prijetnje iz svijeta: Ispalili tri balističke rakete u more

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna Koreja ispalila je tri balističke rakete u more pored istočne obale, objavili su zvaničnici SAD-a i Južne Koreje.

Rakete su ispaljene iz regije Hwangju i letjele su blizu 600 kilometara. SAD su objavile kako vjeruju da su prve dvije bile rakete kratkog dometa Scuds, dok je treća bila raketa srednjeg dometa Rodong.

Ovo se događa u trenutku kada su SAD i Južna Koreja objavile kako će zajedno raditi na antiraketnom sistemu koji će biti smješten u Južnoj Koreji kako bi odgovorili na prijetnje Sjeverne Koreje koja je zbog testiranja pod sankcijama UN-a.

Tenzije su porasle nakon četvrtog nuklearnog testiranja u januaru. Premijer Južne Koreje Hwang Kyo-ahn kazao je kako su testovi ranije bili rijetki fenomen, a da su sada postali česta pojava.

"Prijetnja po našu nacionalnu sigurnost je porasla veoma brzo u vrlo kratkom vremenu", rekao je.

U proteklim mjesecima je bilo nekoliko testiranja, a najuspješnijim se smatra onaj iz sredine juna. Južna Koreja izjavila je tada da se Sjeverna Koreja sigurno priprema za još jedan test.

Posljednji test dogodio se oko 5:45 po lokalnom vremenu.

"Balistička raketa letjela je između 500 i 600 kilometara, što je dovoljna udaljenost da udari u Južnu Koreju i drugi najveći grad nakon Seula - luku Busan", rečeno je iz vojske Južne Koreje.

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani osudio je ove testove kazavši da je to čin provokacije koji narušava regionalnu i međunarodnu sigurnost dodavši kako će Japan poduzeti sve potrebne mjere da odgovori na ovakvu situaciju.

Sjeverna Koreja upozorila je svoje susjede da će, ako SAD postavi antiraketni odbrambeni sistem na korejskom poluotoku, imati fizički odgovor. Kina je kritikovala ovu odluku kazavši da će sigurnost u cijeloj regiji biti destabilizovana.