SAD
0

Sjeverna Koreja mora dozvoliti provjeru nuklearnog programa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države i dalje su voljne ukloniti Sjevernu Koreju s popisa država pokrovitelja terorizma čim pristane na pravila za provjeru svojih nuklearnih programa, izjavio je u subotu izaslanik Washingtona na razgovorima za nuklearno razoružanje.

Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill izrekao je to uoči razgovora u Pekingu usmjerenih na utvrđivanje mjera za demontažu nuklearnog programa Sjeverne Koreje u zamjenu za pomoć i diplomatske ustupke.

Izaslanici Japana i Južne Koreje, ali za sada ne i Sjeverne Koreje, okupili su se također u Pekingu na najnovijem krugu razgovora.

Sjeverna Koreja započela je demontažu svojega nuklearnog postrojenja Yongbyon u novembru, ali ju je zaustavila prošlog mjeseca razljućena time što ju Washington još uvijek nije skinuo s američkog popisa država pokrovitelja terorizma.

Hill se susreo s Wu Daweijem, predstavnikom Kine na ovim razgovorima šest zemalja u kojima uz SAD inače sudjeluju i dvije Koreje, Japan i Rusija.

On se u petak sastao s izaslanicima Južne Koreje i Japana i kazao je kako je SAD spreman ponovno razgovarati s predstavnicima drugih pet zemalja. Predviđeno je da se u subotu sastane s ruskim ambasadorom u Pekingu.

Hill je kazao kako Pyongyang mora pristati na pravila koja dopuštaju inspektorima da potvrde deklaraciju o njegovu nuklearnom inventaru koju je podnio u junu.

"Mislim da očito trebamo od Sjevernokorejaca sredstva kojima ćemo provjeriti tu deklaraciju", rekao je Hill novinarima prije razgovora s kineskim predstavnikom.

"Tada ćemo biti spremni odmah ih skinuti s terorističkog popisa", rekao je on, prenosi Hina.