Arslan Iftikhar za CNN
0

"Sjedinjene Države Islamofobije"

Sarajevo-x.com
Arslan Iftikhar (Foto: CNN)
Arslan Iftikhar (Foto: CNN)
Čuveni CNN objavio je priču međunarodnog advokata za ljudska prava i osnivača portala TheMuslimGuy.com, Arslana Iftikhara, koji je govorio o islamofobiji u SAD-u, protivnicima izgradnje džamije na Manhattanu, te uznemiravanju muslimana širom SAD-a.

"Gotovo svi su čuli o protestima protiv izgradnje džamije i islamskog centra na Manhattanu. No, većina ljudi još nije svjesna da te antimuslimanske političke kampanje širom SAD-a predstavljaju novi val islamofobije", izjavio je za CNN Iftikhar.

Po njegovim riječima, rasprava o islamskom centru je postala apsurdna i smiješna. Ilustrovao je to činjenicom da je u njujorškim autobusima plakat na kojem avion leti prema tornjevima "World Trade Centra" dok su u plamenu.

"Desničarski, republikanski, politički kandidati, kao i stotine ljutih demonstranata u Tennesseeju također su osudili planove za veliki muslimanski centar. Jedna organizovana grupa u Temeculi, Kalifornija, došla je jednog petka pred muslimanske vjernike s psima i antimuslimanskim parolama, a nekoliko ministara kršćana u Sheboyganu, Wisconsin, vodili su borbu protiv muslimanske grupe koja traži dozvolu za otvaranje džamije", govori Iftikhar, te dodaje kako sad muslimanske vođe u Bridgeportu, Connecticut, moraju tražiti zaštitu policije i zaštitara nakon što je razjarena svjetina protestvovala ispred džamije.

"Oni koji tvrde da su džamije mrjestilišta ekstremizma, trebali bi obratiti pažnju na zajedničku studiju od prije dvije godine Duke i Univerziteta iz Sjeverne Karoline, prema kojoj imami u džamijama odvraćaju od militantnog islama i terorizma", ističe Iftikhar.

Vrativši se na "slučaj" džamije na Manhattanu, komentarisao je kako desničarski kritičari, među kojima je i Sarah Palin, napadaju taj projekt kao nepotrebnu provokaciju. Nasuprot njima su, ističe on, mnoge hrabre pristaše izgradnje džamije, uključujući i gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga, koji ističu kako će centar biti simbol vjerske tolerancije.

Na Manhattanu već postoji zgrada u kojoj se muslimani mole. Ona će biti srušena kako bi se izgradio društveni centar vrijedan 100 miliona dolara za pripadnike svih religija. Tu će biti knjižare, restorani, umjetničke galerije i da, čak i soba za obavljanje muslimanske molitve.

Iftikhar ističe urednika i voditelja CNN-a, Fareeda Zakariaja, koji je nedavno vratio nagradu i 10.000 dolara honorara za svoj rad "zbog bizarnih protivljenja projektu džamiji na Manhattanu", te novinara Jeffreya Goldberga. Goldberg je nedavno kazao kako Amerikanci koji traže marginalizaciju muslimana u SAD-u nesvjesno rade za islamističke ekstremiste.

Iftikhar je na kraju citirao Thomasa Jeffersona: "Najsvetija dužnost države je da omogući jednakost i ravnopravnost za sve svoje građane", te poentirao kako se "protivnicima islamskih sloboda u SAD-u vrlo moguće sam Osama bin Laden smije u nekoj pećini u srednjoj Aziji".