Svijet
0

Širom Sjedinjenih Država protesti imigranata

FENA
Širom Sjedinjenih Država održane su manifestacije na kojima se traže veća prava za više od 11 miliona ilegalnih useljenika, mahom državljana Meksika i drugih južnoameričkih zemalja. Manifestacije su se održale u više od stotinu gradova.

Protestira se protiv zakonskog prijedloga reforme useljeničkog sistema koji je "prošao" u Zastupničkom domu Kongresa, prema kojem bi ilegalni useljenici bili kategorizirani kao počinitelji krivičnog djela, te bi im prijetila deportacija u domovinu.

Ovaj prijedlog također predviđa i bolje osiguranje državne granice te visoke novčane kazne za tvrtke koje upošljavaju ilegalne useljenike.

Agencije javljaju da su se hiljade demonstranata okupile u ponedjeljak u Atlanti (Džordžija) u prvom od oko 60 zakazanih marševa imigranata.

Marš dug dvije milje u Atlanti, pored izražavanje podrške imigrantima u cijeloj Americi, bio je također i izraz negodovanja najavljenim imigracijskim zakonodavstvom u ovoj američkoj državi.

Prema zakonu koji čeka na potpis guvernera Džordžije sve punoljetne osobe kada se prijave za programe socijalne zaštite morat će dokazati da su u zemlji legalno.

Procjenjuje se da se na drugom protestnom skupu, u Dallasu, u Teksasu, u ponedjeljak okupilo oko 50.000 ljudi. Demonstracije su također organizovane u Novom Meksiku, Mičigenu, Ajovi, Alabami i Oregonu.

Demonstranti apeluju na Senat i Zastupnički dom da novim zakonima olakšaju imigranitma da ostanu legalno u SAD-u.

Predsjednik George W. Bush rekao je da su manifestacije povodom reforme imigracijskog sistema "dobrodošla stvar", te da one pokazuju da građani o ovoj temi imaju snažno izraženo mišljenje.

"Javni protest je ključni način na kojem ljudi u slobodnom društvu izražavaju svoje mišljenje", rekao je predsjednik. On je također rekao da javnost treba iskazati suosjećanje i solidarnost u raspravi o reformi imigracijskog sistema, jer je, kazao je, "Amerika nacija imigranata".

Bush je ponovio da se vlada zalaže za osnivanje programa za gostujuće radnike putem kojeg bi državljani Meksika i drugih latino-američkih zemalja legalno ulazili u Sjedinjene Države