Krvoprolića na "Dan prkosa"
0

VIDEO / Sirijski tenkovi ušli u grad Baniyas, centar protesta

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Tenkovi i trupe sirijske vojske ušle su u grad Baniyas, centar antivladinih protesta, javlja BBC.

Prodor u grad izvršen je na tri lokacije, a potom su se zaputili prema dijelovima priobalnog grada gdje žive suniti, objavili su aktivisti za ljudska prava.

BBC-ev dopisnik, koji se nalazi u Libanu, nije mogao povrditi ove navode jer je prekinuta komunikacija sa Baniyasom.

Sjedinjene Američke Države upozorile su zvanični Damask da mora prekinuti brutalne napade na demonstrante.

Iz Bijele kuće u petak je poručeno da će biti poduzete dodatne mjere ako predsjednik Bashar al-Assad ne prestane s krvoprolićem.

Vjeruje se da je više od 500 ljudi ubijeno u ustanku od sredine marta. Najmanje 21 ubijeno je u petak u Homsu, Hami i drugim gradovima gdje su organizovane demonstracije na takozvani "Dan prkosa".

Organizacija za ljudska prava "Insan" navodi da je u petak poginulo 26 demonstranata, ali da će taj broj vjerojatno biti veći. Među žrtvama je 16 demonstranta iz grada Homsa, šest iz Hame, koja se nalazi sjeverno od Damaska, i dvoje iz Jableha na Sredozemnom moru, tvrdi "Insan".

Agencija Associated Press je javila da su snage sigurnosti u petak ubile 30 ljudi, pozivajući se na istaknutog sirijskog aktivistu, čije ime nije navela iz sigurnosnih razloga.

U međuvremenu, vojska je saopćila da su u Homsu demonstranti, koje je nazvala "naoružanim grupama terorista", ubili 10 vojnika i policajaca i unakazili neka od njihovih tijela.

Kako stranim novinarima nije dozvoljen ulazak u Siriju, nijedan od ovih navoda nije potvrđen.

Hiljade demonstranata okupile su se u petak širom Sirije, uključujući prijestolnicu Damask i okolinu, na protestima nazvanim "Dan prkosa", uprkos pojačanom prisustvu pripadnika snaga sigurnosti.

Humanitarne organizacije kažu da je od početka protesta protiv autokratskog režima sirijskog predsjednika prije sedam sedmica poginulo više od 580 civila i 100 vojnika.