Nakon ulaska u zračni prostor
0

Sirijska vojska oborila turski borbeni avion

SRNA
Komanda sirijskih oružanih snaga saopštila je da je oborila turski borbeni avion "Phantom F-4" iznad Sirije, javila je danas sirijska novinska agencija SANA.

“Neidentifikovana letjelica narušila je sirijski vazdušni prostor 22. juna u 11:40 dolazeći iz pravca zapada, leteći nisko i velikom brzinom iznad teritorijalnih voda", rekao je vojni portparol, prenosi SANA.

On je dodao da su sirijske protivvazdušne snage presrele letjelicu protivavionskom artiljerijom i direktno je pogodile, jer je bila jedan kilometar od zemlje.

"Letjelica je pala u sirijske teritorijalne vode zapadno od mjesta Om al-Tujur, u provinciji Latakija, 10 kilometara od obale“, navodi portparol.

Portparol je dodao da se ispostavilo da je riječ o turskom vojnom avionu koji je ušao u sirijski vazdušni prostor i da je reagovanje Sirije bilo u skladu sa zakonima koji se primjenjuju u takvim slučajevima. On je rekao da je u toku za potraga dvojicom nestalih pilota.

Turski generalštab saopštio je ranije da je njihov avion "F-4" poletio iz aviobaze u Malatiji, na jugoistoku Turske, i da je nestao sa radara oko podne iznad Sredozemnog mora, u blizini granice sa Sirijom.

Prema podacima UN, više od 10.000 ljudi poginulo je u Siriji od početka narodnog ustanka protiv predsjednika Bashara al Assada u martu 2011.