Ne prihvataju ucjene
1

Sirijska vlada spremna na razgovor o Assadovoj ostavci

Klix.ba
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Zamjenik sirijskog premijera je rekao da je Sirijska vlada spremna diskutovati o ostavci predsjednika Bashara al-Assada, ali da njegova ostavka ne može biti preduslov za razgovore.

Govoreći prilikom posjete Rusiji, Qadri Jamil je također rekao da zapadne zemlje traže razlog za vojnu intervenciju. Ponavljajući riječi ruskog ministra vanjskih poslova, Jamil je rekao da ne smije doći do vojne intervencije.

Međutim, izaslanici Sjedinjenih Američkih Država su rekli da u njegovim izjavama nema ništa novo te da žele da Assad što prije siđe sa vlasti.

"Iskreno, nismo čuli ništa novo. Očigledno, što ovo duže traje, sve je teže, ali vjerujemo da, što prije Assad ode, svi će imati veću šansu da nastave normalan život", kazala je Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta.

Izjave sirijskog izaslanika su došle nakon nedavnog upozorenja predsjednika SAD-a Baracka Obame da bi SAD vojno intervenisale ukoliko bi Assad iskoristio hemijsko naoružanje. Kako je rekao Obama, hemijsko naoružanje predstavlja crvenu liniju za SAD.

Nakon razgovora sa kineskim diplomatom i sirijskom delegacijom, ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov je rekao da samo Vijeće sigurnosti UN-a može dati dozvolu za korištenje sile protiv Sirije, a upozorio je na širenje demokratije uz pomoć bombi.

Rusija i Kina se protive intervenciji u Siriji od početka nemira u martu 2011. godine. Stavili su veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti, u kojima se tražilo vršenje pritiska na predsjednika Bashara al-Assada.

Na toj konferenciji Jamil je upozorio da je svaka direktna vojna intervencija u Siriji nemoguća, prenosi BBC.

"Oni koji razmišljaju o tome rizikuju mnogo veće sukobe, sukobe koji će se dešavati izvan granica Sirije", kazao je Jamil.

Dok u Moskvi traju razgovori, aktivisti opozicije su izvijestili o ubistvu najmanje 20 mladih muškaraca, nakon što su Vladine snage zauzele jedno predgrađe Damaska. Tijela mladića, na koje je pucano iz neposredne blizine, su pronađena u nekoliko zgrada nakon povlačenja vojske iz grada. Također, u Alepu je u avionskim napadima poginulo više od deset osoba.

Abdul Jabbar al-Ukaidi, komandant Slobodne vojske Sirije, je izjavio da njegovi borci kontrolišu više od 60 posto površine Alepa, iako obavještajne službe iz Damaska negiraju te navode.

U utorak su svjetski lideri i humanitarne organizacije apelovali na Vijeće sigurnosti UN-a da što prije postigne sporazum sa Sirijskom vladom o dostavi humanitarne pomoći. Razne grupe i organizacije, uključujući Save the Children i Norveško vijeće za izbjeglice, su u pismu upozorile da hiljadama ljudi treba pomoć, ali da ih političko stanje u UN-u drži kao taoce. Pismom je upozoreno i da su, zbog nasilja koje se dešava u sirijskim gradovima, hiljade osoba napustile svoje domove.