Ogorčeni i bijesni
0

Sirijci sahranjuju žrtve američkog napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Porodice u pograničnom sirijskom selu u ponedjeljak se pripremaju da pokopaju osam osoba ubijenih u rijetkom američkom napadu na sirijsku teritoriju. Imami su prali tijela ubijenih dok su bijesni mještani uzvikivali: "Neka ih stigne Božija kazna".

Sirijska vlada saopćila je da su četiri američka vojna helikoptera napala civilnu zgradu u izgradnji neposredno prije sutona u nedjelju, u selu Sukkariyeh, oko osam kilometara unutar sirijske teritorije. Vlada tvrdi da je osam ljudi ubijeno, među kojima četvero djece.

Američki vojni zvaničnik u Washingtonu izjavio je u nedjelju da su specijalne snage izvele napad u Siriji koji je imao za cilj strane borce povezane s mrežom Al-Qaida koji se se kretali iz Iraka u Siriju.

"Uzeli smo stvar u svoje ruke", izjavio je zvaničnik za Associated Press tražeći da ostane neimenovan zbog političke osjetljivosti prekograničnog napada.

Američka vojska u Iraku tvrdi da nema nikakve informacije o incidentu. Napad je, međutim, uslijedio samo nekoliko dana nakon što je zapovjednik američkih snaga u zapadnom Iraku izjavio da američki vojnici udvostručju napore na osiguranju granice sa Sirijom, koju je nazvao "nekontroliranom" kapijom za ulazak stranih boraca u Irak.

U Sukkariyehu je mještanin Jumaa Ahmad al-Hamad izjavio za Associated Press da je šetao u nedjelju kada je ugledao četiri helikoptera, od kojih su dva sletjela.

"Nakon toga je počela pucnjava i trajala je više od deset minuta", izjavio je Al-Hamad u ponedjeljak. Nakon što su helikopteri prestali s vatrom i napustili područje, on i ostali mještanoi otkrili su tijela njegovog ujaka Dawouda al-Hamada i četvero njegovo djece.

Sirija je nazvala napad "teškim činom agresije" a njeno ministarstvo vanjskih poslova opozvalo je svoje otpravnike poslova u Sjedinjenim Državama i Iraku u znak protesta.

Sirijski poslanik Suleiman Hadad nazvao je napad "udarcem posljednjeg trzaja poražene i očajne" Bushove administracije koja nastoji "obnoviti nešto od izgubljenog dostojanstva u regiji".

Vladine novine također su u ponedjeljak objavile žestoke kritike napada. Novine Tishin na naslovnoj stranici su objavile tekst u kojem se osuđuje napad kao "američki ratni zločin", dok su novine Al-Baath u uvodniku opisale napad kao "zapanjujuću, šokantnu avanturu bez presedana".

"Čak i kada se priprema da napusti Bijelu kuću, Bushova administracija izgleda odlučna da demonstrira svoju ludost i ovo je opasan pokazatelj političkog ludila i glupe arogancije", piše Al-Baath.

Napad je došao u vrijeme kada je izgledalo da Sirija nastoji popraviti odnose sa Sjedinjenim Državama.

Iako Sjedinjene Države dugo smatraju Siriju destabilizirajućim faktorom na Bliskom istoku, u posljednjim je mjesecima Damask nastojao promijeniti sliku o sebi i okončati višegodišnju izolaciju.