Svijet
5

Sirija: Barel-bombe pogodile bolnicu u Alepu

Klix.ba
U napadu na sirijski grad Alep barel-bombama je pogođena najveća bolnica u regiji već drugi put u samo nekoliko dana.

Sirijsko-američko medicinsko udruženje koje pomaže bolnici je saopćilo da je pogođena barel-bombama u novom napadu, a sličan napad je izvršen i u srijedu. Pojavili su se izvještaji da su sirijske snage, kojima pomaže Rusija, granatirale stari dio grada Alepa.

Sukobi između vladinih i pobunjeničkih snaga se vode u nekoliko naselja u Alepu. Ruske i sirijske snage su nastavile napade na istočni dio grada, koji je pod kontrolom pobunjenika. Djelomično primirje je prekinuto 19. septembra. Vladine snage su izvele i ofanzivu na pobunjenike.

Broj civilnih žrtava se povećava, a sve je više protesta iz ostatka svijeta. SAD su saopćile da Rusija predaje pobunjenike u ruke terorista.

Alep je nekada bio industrijski grad sve dok nije podijeljen na dva dijela 2012. godine. Ove sedmice je u ruskim i sirijskim napadaima ubijeno najmanje 400 civila uključujući djecu.

Bolnica ne radi od srijede, ali je u njoj bila manja grupa pacijenata i osoblja, koja je ostala zarobljena nakon novog napada.

Sirijska vojska tvrdi da napreduje i osvaja teritoriju, ali pobunjenici to demantuju. Vladine snage se bore i protiv terorističke grupe IDIL u regiji Homs.