Nastavak okupacije
81

Širenje jevrejskih naselja dobilo zeleno svjetlo, Izrael gradi nove stanove na Zapadnoj obali

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je korak bliže izgradnji gotovo 3.500 novih stanova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je plan danas odobrilo izraelsko Vijeće za planiranje i izgradnju.

Izvijestio je to dnevnik Haaretz, koji je podsjetio da je to prvi put od prošlog juna da je plan za daljnje širenje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim područjima dobio zeleno svjetlo.

Ujedno je to i politička reakcija na napad trojice palestinskih radikala, koji su prije dvije sedmice u blizini jednog od naselja ubili čovjeka i ranili još 11 osoba.

Većina novih stambenih jedinica gradit će se u naseljima Maale Adumim i Kedar istočno od Jerusalema, a neke od njih također u Efratu južno od grada. Namjeru da se ubrza izgradnja ranije su najavili krajnje desničarski ministri Becalel Smotrič i Orit Strock.

Vijeće za planiranje, koje potpada pod Ministarstvo financija Smotriča, nije se sastalo od prošlog juna, dijelom zbog rata u Pojasu Gaze, dok su jevrejski doseljenici vršili pritisak da se ponovno uspostavi.

Plan za izgradnju novih stanova u Maale Adumimu i Kedaru sada je u fazi javne rasprave, dok je proširenje Efrata već proslijeđeno na konačno odobrenje, kazala je Strock, prenosi The Times of Israel.

U međuvremenu je Smotrič na mreži X objavio da je prošle godine na okupiranoj Zapadnoj obali odobrena gradnja rekordnih 18.515 novih stanova.

Širenje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima kao odgovor na objavu ovog plana prije dvije sedmice kritizirao je američki državni tajnik Antony Blinken, prema kojem je postupak Izraela po ovom pitanju u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Blinken je svojom objavom očito signalizirao povratak na dugogodišnju poziciju Sjedinjenih Američkih Država koju je napustila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Palestinci i većina zemalja svijeta smatraju izgradnju naselja na okupiranim područjima protuzakonitom prema međunarodnom pravu i preprekom miru.

Više od 700.000 Izraelaca sada živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, odnosno na teritorijima koje je Izrael oteo tokom rata 1967. godine, a naselja teritorijalno fragmentiraju područje na kojem Palestinci žele svoju buduću državu.

Međutim, trenutna izraelska koalicijska vlada uključuje nacionalističke i ultraortodoksne političare s bliskim vezama s pokretom doseljenika, koji tvrde da Izrael samo naseljava teritorij s kojim njegova nacija ima biblijske, historijske i političke veze.