Oprez aviokompanija
0

Singapore Airlines će zamijeniti motore na avionima A380

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Aviokompanija "Singapore Airlines" je najavila da će zamijeniti motore na svoja tri aviona Airbus A380.

"Rolls-Royceovi" motori će biti zamijenjeni novim verzijama istog modela. Prošle sedmice je motor aviona prevoznika "Qantas" eksplodirao tokom leta i uzrokovao prinudno slijetanje u Singaporeu.

Iz kompanije je rečeno da će motori biti zamijenjeni iz predostrožnosti, što je savjetovala kompanija "Rolls-Royce", javlja BBC.

Pomenuti avioni se trenutno nalaze u Sydneyju, Melbourneu i Londonu.

Kompanija "Singapore Airlines" je potvrdila da će motori na avionima A380 biti ponovo Rolls-Royce Trent 900, ali sa manjim izmjenama.

"Izvinjavamo se našim putnicima zbog problema sa letovima. Nadamo se da će naše izvinjenje naići na razumijevanje", saopćeno je iz kompanije.

Australski prevoznik Qantas je prethodno pronašao "manje anomalije" na tri motora aviona Airbus A380 tokom provjere šest svojih avoiona istog tipa.

Izvršni direktor kompanije Alan Joyce je rekao u ponedjeljak da je "pronađeno ulje u motorima dva super-jumbo Airbus A380 aviona na mjestu gdje ne bi trebalo biti". Joyce je dodao da je ova pojava neuobičajena jer su motori stari samo dvije godine.

U nepovezanom incidentu u petak, "Quantasov" Boeing 747, koji je također opremljen "Rolls-Royceovim" motorima je bio prisiljen vratiti se u Singapore jer je došlo do problema sa motorom nakon polijetanja.

Joyce je rekao da opasnost ne postoji, kao ni planovi da se iz saobraćaja povuku avioni Boeing 747.