Čeka se reakcija Rusije
50

Nijemci predložili da NATO uvede zonu zabrane letenja iznad zapadne Ukrajine

S. M.
Poslanici njemačkog parlamenta iz Zelenih i Liberala, kao i opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unije (CDU) zalažu se za raspoređivanje sistema protivvazdušne odbrane zemalja NATO-a za zaštitu zapadnih regiona Ukrajine.

Agnieszka Brugger iz stranke Zeleni, rekla je da vjeruje da bi bilo najbolje "rasporediti sisteme protivvazdušne odbrane na granicama zemalja (koje graniče s Ukrajinom) kako bi one mogle zaštititi i zapadne regije Ukrajine."

Anton Hofreiter, također iz Zelenih, rekao je da se dugoročno ne smije isključiti mogućnost da ukrajinski vazdušni prostor bude zaštićen sistemima koji se nalaze "na teritoriji Poljske i Rumunije".

U međuvremenu, Marcus Faber iz Liberala rekao je da je broj sistema protivvazdušne odbrane i raketa već ograničen, zbog čega smatra da je važno osigurati da ih ima dovoljno na duži rok.

"Pod tim okolnostima, mislim da bi bilo moguće", rekao je on.

Roderich Kiesewetter iz opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) također je govorio u prilog tome da snage NATO-a obaraju ruske bespilotne letjelice iznad Ukrajine.

"Ovo će olakšati teret ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani i omogućiti joj da zaštiti front", rekao je Kiesewetter.

Spomenuo je primjer Izraela, kojem su u aprilu pomogle SAD, Francuska i Velika Britanija da odbije zračni napad Irana i njegovih zastupnika.

Kiesewetter je rekao da ovo pokazuje da zemlje koje pružaju pomoć u takvim okolnostima ne postaju automatski strane u sukobu.