Reakcija iz Parlamenta
117

Iz Njemačke se protive priznavanju Palestine kao suverene države

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Michael Roth, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta, doveo je u pitanje odluku Španije, Irske i Norveške da priznaju palestinsku državnost.
“Nisam uvjeren da je priznanje Palestine kao suverene države prikladna mjera nakon užasnih masakra od strane Hamasa 7. oktobra prošle godine. Još jedna pobjeda za brutalne i cinične teroriste", napisao je Roth na X.

Stav Njemačke dugo je bio da se zalaže za rješenje s dvije države. U aprilu je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke navelo u saopštenju objavljenom na X da "Njemačka nije strana u sukobu na Bliskom istoku” i dodalo: "naprotiv, Njemačka radi dan i noć na rješenju o dvije države".

Podsjetimo, Irska, Norveška i Španija danas su priznale nezavisnu državu Palestinu, a nakon toga Izrael je naredio svojim ambasadorima u Irskoj i Norveškoj da se povuku.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine, čije sjedište je na Zapadnoj obali, izdalo je danas saopćenje za javnost:

"Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika pozdravlja odluke Španije, Norveške i Irske da priznaju državu Palestinu. Ovim značajnim korakom Španija, Norveška i Irska su još jednom pokazale svoju nepokolebljivu privrženost rješenju o dvije države i isporučivanju davno zakašnjele pravde palestinskom narodu", saopćeno je.

U saopštenju pozivaju druge države da "uzmu ovu principijelnu odluku što je prije moguće".