ICTY
0

Simatović traži da bude privremeno pušten na slobodu

FENA
Haški optuženik Franko Simatović zatražio je u petak da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Tribunala, od 16. decembra do 15. januara, saopćeno je iz Haškog tribunala.

Simatovićevi branioci podsjetili su da je posljednje ovogodišnje zasjedanje Pretresnog vijeća u slučaju protiv bivšeg šefa državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za 15. decembar i da će postupak biti nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, naglasila da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda, kao i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Haag, prenosi Tanjug.

Advokati su, takođe, primjetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme odbrane, koja još nema kancelariju u Haagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana djela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine. Stanišić je izručen Haagu u junu, a Simatović u maju. Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, međutim, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odgađano je više puta.