Kina
0

Sigurnost Olimpijade nakon zemljotresa?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski olimpijski zvaničnici u utorak su pružili uvjeravanja strancima koji planiraju posjetiti Kinu za Olimpijske igre u augustu da je zemlja sigurna uprkos zemljotresu u kojem je poginulo oko 10.000 ljudi, a možda i mnogo više.

Očekuje se da kineska prijestonica dočeka više od pola miliona stranih posjetilaca tokom Igara od osmog do 24. augusta, a Zhang Jiang iz Pekinškog organizacionog komiteta Olimpijskih igara (BOCOG) izjavio je da oni ne bi trebali biti zabrinuti zbog prirodnih katastrofa, javio je Reuters.

"Ono što želim poručiti stranim posjetiocima je da su Olimpijske igre sigurne, Peking je siguran, Kina je sigurna", izjavio je Zhang, direktor odjela za projektni menadžment, novinarima u utorak.

Li Zhanjun, direktor medijskog centra BOCOG-a, izjavio je da su zemljotresi uzeti u obzir pri gradnji 31 oliimpijskog borilišta u Pekingu i da ljudska snaga koja se traži za operaciju čišćenja ruševina u Sečuanu neće imati utjecaja na sigurnost Igara.

"Kada se gradi bilo kakva zgrada u Pekingu, morate biti sigurni da će ona biti u stanju da izdrži zemljotrese i do osam stepeni po Richterovoj skali, tako da olimpijski objekti neće biti u opasnosti od zemljotresa", izjavio je on.

Zemljotres koji je u ponedjeljak zahvatio južni dio Sečuana imao je snagu od 7,9 stepeni po Richterovoj skali.

"Epicentar je bio u Chengduu. Policija i vojska iz Pekinga nisu korišteni u spasilačkim operacijama, pa to uopće neće ugroziti sigurnost Olimpijade", dodao je.

Peking su u posljednjim godinama potresali samo manji zemljotresi, ali je zemljotres snage 7,8 stepeni koji je pogodio grad Tangshan u 1976. također uništio desetine hiljada zgrada u kineskoj prijestonici udaljenoj 150 km od njega.

Planirano je da se nošenje olimpijskog plamena, ionako ugroženo antikineskim protestima zbog Tibeta, održi kroz pokrajinu Sečuan od 15 do 18. juna.

Planirano je da grad Miayanang, koji je bio u blizini epicentra zemljotresa, bude stanica tokom nošenja olimpijskog plamena 15. juna.

Li je izjavio da ruta nošenja plamena neće biti izmijenjena, ali je portparol ministarstva vanjskih poslova Qin Gang kasnije izjavio da BOCOG procjenjuje obime štete od katastrofe prije nego što donese odluku o nošenju plamena u toj regiji.

Predsjednik Međunarodniog olimpijskog komiteta Jacques Rogge u ponedjeljak je uputio pismo kineskom predsjedniku Huu Jintaou u kojem izražava solidarnost Olimpijskog pokreta s kineskim narodom.

"Upućujemo najiskrenije saučešće zbog žrtava. Olimpijski pokret je uz vas, posebno u ovim teškim trenucima. Naše misli su uz vas", piše Rogge.