Svijet
0

Sharon na uređajima za disanje, bori se za život

FENA
Izraelski premijer Ariel Sharon priključen je na uređaje za disanje i bori se za život nakon što je u usrijedu uvečer pretrpio težak izliv krvi u mozak.

Hirurzi u jerusalemskoj bolnici Hadasah su rekli da su zaustavili obilno krvarenje u mozgu 77-godišnjeg Sharona u toku sedmosatne operacije, a njegovo stanje su opisali kao kritično, ali ipak stabilno, prenijela je agencija Reuters.

Direktor bolnice Shlomo Mor Josef rekao je da će Sharon biti pod jakim sredstvima za smirenje i na uređajima za disanje najmanje naredna 24 sata. On nije rekao koliko je oštećenje mozga pretrpio Sharon i nije dao nikakvu prognozu o njegovom oporavku.

Ovo je drugi moždani udar koji je Sharona zadesio za manje od tri sedmice. On je prvi put primljen na bolničko liječenje 18. decembra pošto je pretrpio lakši moždani udar izazvan srčanim smetnjama. Otada je primao antikoagulante kako bi bio spriječen novi napad.

Premijerske dužnosti prenijete su privremeno na njegovog zamjenika Ehuda Olmerta.

Sharonova fizička nesposobost ili eventualna smrt izazvala bi političke potrese u Izraelu, u očekivanju parlamentarnih izbora 28. marta koji bi mu, kako se predviđa, donijeli pobjedu na temelju njegove platforme za okončanje sukoba s Palestincima, naveo je Reuters.

Ministarstvo pravde je saopćilo da se izbori zakazani za 28. mart moraju održati kao što je planirano, bez obzira da li će Sharon na njima učestvovati.

Sharon je postao premijer Izraela 2001. godine.