Razgovor za Klix.ba
38

Ševal Zahirović sa Islanda: Erupciju smo vidjeli s balkona, život u Grindaviku je obustavljen

A. Ku.
Nakon što je okačio kopačke o klin nekadašnji bh. fudbaler Ševal Zahirović već skoro 20 godina živi i radi na Islandu. Uživo je pratio erupciju vulkana o kojoj govori cijeli svijet, a za Klix.ba kaže da je život u Grindaviku obustavljen.
Island je posljednjih sedmica pokušao izgraditi barijere od zemlje i kamenja kako bi spriječio lavu da dopre do Grindavika, ali je najnovija erupcija probila nasipe.

Vlasti su potvrdile da se otvorila pukotina s obje strane brane, a u razgovoru za Klix.ba Zahirović potvrđuje da se već neko vrijeme očekivala erupcija vulkana.

"Već dva mjeseca je taj vulkan glavna tema i očekivalo se da će doći do erupcije. Zbog toga se radilo na učvršćivanju nasipa, ali je jednostavno došlo do napuknuća i lava je ušla u grad. Nije situcija panična i ovdje se sve radi da se na što kvalitetniji način odgovori na ovu nedaću", kaže Zahirović.

On se s porodicom nalazi na samo 15 kilometara od vulkama koji je eruptirao, a radi upravo u Grindaviku.

"Erupciju smo mogli vidjeti s balkona. Inače ja radim u toplicama, jednom turističkom objektu u Grindaviku. Radio sam, ali već neko vrijeme je sve to zbog očekivanja erupcije bilo zatvoreno. Moram još jednom napomenuti da jeste nesreća velika, ali svakako nema panike. U gradu više nema ljudi, trenutno je život obustavljen, ali se svi nadamo da će ovo brzo biti okončano", naglašava Zahirović.

Odnesen je, kako nam je potvrdio Zahirović, i jedan ljudski život, ali ne usljed erupcije.

"Bitno je da nema ljudskih žrtava zbog erupcije, a ostalo bi trebalo biti nadoknadivo veoma brzo. Istina, jedan čovjek je poginuo. To se dogodilo tokom rekonstrukcije nasipa, kada je upravljao nekom građevinskom mašinom", kaže Zahirović.

Erupcija je započela u vulkanskom sistemu Svartsengi 18. decembra nakon potpune evakuacije 4.000 stanovnika Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.