Mihail Sakašvili
0

Separatisti žele nezavisnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili odbacio optužbe Rusije da se Tbilisi sprema za rat protiv Južne Osetije, izvještava dopisnik Guardiana iz Moskve.

Južna Osetija i Abhazija, podsjeća list, otcijepile su se od Gruzije u općem haosu poslije raspada Sovjetskog saveza, i obje sada žele punu nezavisnost.

Rusija, čiji mirovni vojnici su raspoređeni u Južnoj Osetiji, tvrdi da neće stajati postrani u slučaju izbijanja ozbiljnijeg sukoba.

Istovremeno, ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi je ocijenilo da se operacija gruzijske armije u okolini glavnog grada Južne Osetije Chinvalija može smatrati pripremom za rat.

Politički analitičari ocjenjuju da ponovljena ponuda predsjednika Sakašvilija da je spreman da Južnoj Osetiji da punu autonomiju neće zadovoljiti separatiste koji zahtijevaju punu nezavisnost, a ne autonomiju u okviru Gruzije, piše Guardian.

Daily Telegraph piše da su obnovljene borbe u Južnoj Osetiji izazvale strahovanja da bi na Zakavkazju mogao da izbije pravi rat.

I Sjedinjene Države i Rusija pozvale su za mir budući da obje vrlo dobro shvaćaju da dalje zaoštravanje krize prijeti da nanese štetu odnosima između Istoka i Zapada. List ističe da je napetost u Južnoj Osetiji i Abhaziji počela rasti otkako je NATO, prije nekoliko mjeseci, obećao Gruziji da će jednog dana moći da postane njegov član.

Rusija je na to reagirala jačanjem podrške gruzijskim separatističkim regionima, a na prozapadnu politiku Mihaila Sakašvilija odgovorila je ekonomskim i diplomatskim sankcijama, što je gruzijskog predsjednika samo dodatno podstaklo u nastojanjima da učvrsti veze sa Zapadom, napominje Daily Telegraph.