Svijet
0

Senzacionalna ponuda Huge Chaveza

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez je u sklopu radne posjete Moskvi zadao novu glavobolju svojim glavnim neprijateljima - Amerikancima, predlažući ruskim prijateljima da ozbiljno razmisle o uspostavi ruskih vojnih baza na teritoriji te latinoameričke zemlje, javio je Interfax.

"Rusija ima dovoljno mogućnosti da osigura svoje prisustvo u raznim dijelovima svijeta. Ako ruske vojne snage požele biti prisutne u Venecueli, bit će toplo primljene“, izjavio je Chavez na pres-konferenciji u srijedu u Moskvi, odgovarajući na pitanje o mogućnosti formiranja ruskih vojnih baza u njegovoj zemlji.

Prema predsjednikovim riječima, "mi ćemo podići zastave, udarati u bubnjeve i pjevati pjesme, jer će doći naši saveznici s kojima dijelimo vizije mira“.

Chavez je potvrdio planove jačanja vojne suradnje s Rusijom.

"Mi krećemo punim jedrima. Venecuela se nalazi u procesu reforme vojske. Radimo i na integralnom sistemu PVO, koji će omogućiti sigurnost na malu, srednju i veliku udaljenost. Rusija će i dalje dostavljati dijelove za taj sistem“, kazao je Chavez.

On je pri tome spomenuo "pretjeranih“ 30 milijardi američkih dolara, koliko iznosi vojna saradnja s Rusijom u četiri godine.

U svakom slučaju, senzacionalni poziv predsjednika Venecuele na rusko vojno prisustvo u njegovu zemlju prema mišljenju političkih analitičara nadilazi i najveća očekivanja Washingtona.

Eksperti primjećuju da je ustvari venecuelanski lider predložio Rusima jednu varijantu "asimetričnog“ odgovora na razmještanje elemenata američkog proturaketnog odbrambenog sistema u istočnoj Evropi.