Alergijska reakcija
3

Sedam mladunčadi majmuna umrlo od posljedica trovanja u američkom istraživačkom centru

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sedam mladunčadi majmuna umrlo je od posljedica trovanja u jednom od najvećih istraživačkih centara primata u Sjedinjenim Američkim Državama, otkriva The Guardian.

Makaki ženke su obilježene bojom na Univerzitetu u Kaliforniji u Davisu, istraživačkom laboratoriju za primate, a boja, za koju će se kasnije pokazati da je bila otrovna, prenesena je na mladunčad.

Sedam mladunčadi, nijedno starije od nekoliko sedmica, kasnije je umrlo, pokazuju dokumenti na koje se poziva ugledni britanski Guardian.

UC Davis izvijestio je o incidentu savezne vlasti u aprilu 2018. godine, a daljnje pojedinosti navedene su u pismu poslanom godinu dana kasnije.

U potonjem dokumentu, UC Davis naveo je saveznom Uredu za brigu o laboratorijskim životinjama da je za dva mladunčeta utvrđeno da imaju "opću slabost i respiratorni distres", s bojom na usnama i jezicima.

Ostala mladunčad su, kako piše The Guardian, ili "pronađena mrtva" ili "eutanazirana po dolasku u bolnicu". Svih sedam mladunčadi imalo je određenu količinu boje na svom krznu, na koži ili oko usta, što je vjerojatno izazvalo smrtonosnu alergijsku reakciju.