Napredak ili slučajnost ?
24

Majmuni slučajno napravili kameno oruđe slično oruđu iz kamenog doba

F. H.
Foto: T. PROFFITT ET AL/SCI. ADV. 2023,
Foto: T. PROFFITT ET AL/SCI. ADV. 2023,
Majmuni u južnom Tajlandu koriste kamenje kako bi lupali orahe uljane palme, nenamjerno razbijajući komadiće kamenja o svoje improvizirane drobilice za orahe.

Obluci koji nastaju liče nekim kamenim alatima s oštrim rubovima za koje se pretpostavlja da su ih namjerno stvorili drevni hominidi, kažu istraživači.

Tajlandski dugorepi makaki (Macaca fascicularis) proizvode krhotine koje bi se lako mogle zamijeniti s kamenim oblucima prethodno pronađenim na 17 istočnoafričkih nalazišta hominida koji datiraju od prije oko 3,3 miliona do 1,56 miliona godina, kažu arheolog Tomos Proffitt i kolege.

Ovo otkriće sugeriše da su drevni hominidi možda ponekad slučajno stvorili kamena oruđa dok su koristili kamenje za drobljenje oraha, kostiju ili drugih predmeta, objasnili su naučnici.

Prethodna istraživanja već su pokazala da kapucinski majmuni u Brazilu nesvjesno proizvode kamene oblutke poput hominida

"Posmatranje udaranja kamenja od strane ovih dviju vrsta majmuna potkopavaju dugogodišnju pretpostavku da su hominidi morali namjerno napraviti određena kamena oruđa, uključujući neke od najranijih poznatih primjera alata, kaže Proffitt.

Proffittova skupina identifikovala je 219 cjelovitih i fragmentiranih kamenih oblutaka na 40 mjesta lomljenja oraha na otoku gdje majmuni žive. Tim je također pronašao stijene na kojima se vidi oštećenje koje je u skladu s tim da je korišteno ili kao alat za udaranje ili kao platforma za udaranje.

Dok je razbijao orahe, dugorepi makaki nenamjerno je proizveo ovu krhotinu kamena. Nalikuje drugim oblucima za koje su istraživači mislili da su ih drevni hominidi namjerno stvorili kao alate.

Postoje neke razlike između kamenih vrhova makaka i hominida, kaže Proffitt s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu, Njemačka. Na primjer, mnogi obluci kod makakija pokazuju oštećenje od udarca samo s jedne strane, nasuprot čestim dvostranim oštećenjima na artefaktima hominida.

Takvi bi tragovi mogli pomoći arheolozima da razviju smjernice za procjenu jesu li drevni hominidi napravili kamene oblutke namjerno ili slučajno, prenosi Sciencenews.org.