"Rane još nisu zacijelile"
0

Saudijski princ nije za džamiju na Manhattanu

Sarajevo-x.com
Alwaleed bin Talal
Alwaleed bin Talal
Saudijski princ Alwaleed bin Talal podržao je nastojanja da se islamski centar umjesto na Manhattanu izgradi na nekom drugom, prikladnijem mjestu, kako se ne bi zadiralo u rane nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. u New Yorku, prenio je "Washington Post".

Princa je citirao arapski poslovni časopis iz Dubaija, a navodi se kako je to prvi takav javni istup s arapske strane u vezi s ovim kontroverznim pitanjem. Inače, prinčeva fondacija je ranije finansijski podržala grupu iz New Yorka koju vodi imam Abdul Rauf Feisal, ali su isto tako rekli da neće dati novac za islamski centar na Manhattanu.

"Ljudi koji stoje iza tog projekta moraju poštovati narod u New Yorku. Rane još nisu zarasle i stoga se one ne mogu ignorisati", rekao je princ i dodao:

"Muslimani u New Yorku trebaju uzeti dostojanstvenije mjesto od onog koje je predloženo u donjem dijelu Manhattana. Islamski centar ne može biti u blizini bara ili striptiz kluba, odnosno u neprikladnom susjedstvu. A imam utisak da bi džamija tamo bila i umetnuta i 'stisnuta'".