Ne očekuju probleme s Irancima
0

Saudijski ministar: Nemiri u Siriji neće utjecati na hadž

Klix.ba
Ahmad bin Abdul Aziz
Ahmad bin Abdul Aziz
Ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije tvrdi da nemiri u Siriji i još nekim zemljama regiona neće ujecati na ovogodišnji hadž.

"Mislim da sve ovo što se dešava u regiji neće utjecati na hodočasnike i hadž", rekao je princ Ahmad bin Abdul Aziz.

Kada su ga upitali da li bi se Sirijci mogli ubaciti među hodočasnike koji dolaze u Saudijsku Arabiju, koja podržava pobunjenike u ovoj zemlji, te tako izazvati nemire, princ Ahmad je rekao da smatra da su oni koji dolaze na hadž istinski muslimani i da ne bi povrijedili jedni druge tokom hadža.

Međutim, on je svjestan da bi takvi postupci imali jako negativan efekat te je upozorio da će svi koji budu koristili hadž za svoje političke ciljeve biti vraćeni kući.

Saudijski ambasador u Libanu je rekao da će Saudijska Arabija dati vize Sirijcima koji se nalaze u izbjeglištvu u Libanu, Turskoj i Jordanu, a koji žele obaviti hadž.

Sirijska novinska agencija SANA je u septembru obavijestila javnost da je Saudijska Arabija zabranila Sirijcima da uđu u zemlju za vrijeme hodočašća. Saudijski zvaničnici su opovrgli te navode.

Ministar unutrašnjih poslova je još jednom izjavio da Saudijska Arabija nije spriječila sirijsku vladu u slanju hodočasnika te da je ulazak zabranila samo osobama koje su prekasno poslale zahtjeve za vizu. Ministar je takođe naveo da smatra da iranski hodočasnici neće praviti probleme.

"Ne očekujemo probleme od Iranaca. Njima je stalo do blagostanja hodočasnika isto koliko i nama", rekao je ministar.

Snage sigurnosti Saudijske Arabije su mnogo puta u prošlosti imale problema sa iranskim hodočasnicima koji su hadž koristili za održavanje protesta protiv Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.