Svijet
0

Sastanak vijeća NATO-Rusija neće biti održan danas

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastanak Vijeća NATO-Rusija o krizi u Gruziji neće biti održan u utorak kao što je to prethodno bilo najavljeno, saopćila je Alijansa.

"Sastanak neće biti održan danas jer takvi sastanci treba da budu adekvatno pripremljeni i potrebne su nam dodatne konsultacije", izjavila je NATO-ova predstavnica za štampu Carmen Romero, javio je Reuters.

Ona je dodala da se ne dovodi u pitanje održavanje sastanka, čije je hitno sazivanje u ponedjeljak zatražila Rusija, već da se samo radi o tome kada će biti održan.

Ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin zatražio je u ponedjeljak uvečer da se hitno sazove sastanak na ambasadorskom nivou.

Rogozin je na tome sastanku trebalo da predstavlja Rusiju, dok je NATO trebalo da predstavljaju ambasadori 26 zemalja članica okupljenih u Sjevernoatlantskom vijeću.

"NATO bi trebalo da zauzme stav ili donese bilo kakvu odluku tek kada čuje stavove Rusije", izjavio je Rogozin, naglašavajući da je to pravilo svakog partnerstva.

Inače, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u ponedjeljak je optužio Rusiju da u sukobu u Južnoj Osetiji koristi "prekomjernu silu" i krši teritorijalni integritet Gruzije.

"On je ozbiljno zabrinut što Rusi upotrebljavaju prekomjernu silu i ne poštuju teritorijalni integritet Gruzije", izjavila je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.