Svijet
0

Sastanak NATO-a i EU-a o Kosovu

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u četvrtak navečer na radnoj večeri sa svojim kolegama iz članica Evropske unije kako bi razgovarali o stanju na Kosovu, prenijele su agencije.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata na poziv belgijskog ministra vanjskih poslova Karela de Guchta i upriličen je uoči redovnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća koji započinje u petak na nivou ministara vanjskih poslova.

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a u petak će također na svom sastanku razgovarati o Kosovu, Afganistanu, razmijeniti mišljenja o široj regiji Balkana i o procesu proširenja te o drugim pitanjima koja će biti na dnevnom redu samita Saveza u aprilu sljedeće godine u Bukureštu.

Zemlje članice NATO-a podrobnije će se baviti proširenjem u januaru, kada tri zemlje aspirantice na članstvo - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dovrše zadnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Ministrima NATO-a će se kasnije pridružiti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku Vijeća NATO-Rusija. Na tom sastanku bit će riječi o sadašnjim međunarodnim sigurnosnim pitanjima poput Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

Sjedinjene Države najavljuju da je NATO spreman uputiti dodatne vojne snage na Kosovo, koje bi pojačale snage KFOR-a od 16.000 vojnika trenutno raspoređenih u pokrajini, ako bude ugrožena stabilnost uslijed očekivanog jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.