Cannes
0

Sastanak ministara o imigracijskoj politici EU-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Evropske unije raspravljat će u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Cannesu o prijedlogu francuskog predsjedništva o usklađivanju imigracijske politike i jačanju borbe protiv ilegalne imigracije.

Francusko predsjedništvo predložit će partnerima usvajanje Evropskog pakta o imigraciji i azilu, deklaracije u kojoj bi zemlje članice trebale očitovati svoju volju da zajednički rade na rješavanju problema velikog priljeva stranaca u EU-u.

U tekstu bi se podržalo poticanje legalne migracije u skladu s potrebama tržišta radne snage u EU-u, ali i jačanje borbe protiv ilegalne imigracije.

Usklađivanje politike u području imigracije, Francuska je stavila kao jedan od četiri prioriteta svoga predsjedništva, a očekuje se da će Evropski paket o imigraciji i azilu biti usvojen na summitu EU-a sredinom listopada u Bruxellesu.

Prema riječima francuskog ministra za imigracije Bricea Hortefeuxa, Evropski paket o imigraciji i azilu je "formalna izjava o zajedničkoj politici, koja pokazuje volju Europljana da rade zajedno" na tom području. Prema procjenama Europske komisije u Evropskoj uniji boravi oko 8 miliona ilegalnih imigranata, a u prvoj polovici prošle godine uhićeno je njih 200.000, od kojih je oko 90.000 protjerano.

U početku je Francuska bila znatno ambicioznija, ali je pod pritiskom evropskih partnera morala odustati od nekih prijedloga. Jedan od tih odbačenih prijedloga jest uspostava Evropskog ureda za tražitelje azila, koji bi primjenjivao zajedničke postupke i kriterije za procjenu zahtjeva za azilom. Pariz je također pod pritiskom Španjolske morao odustati i od prijedloga da se od legalnih imigranata traži da potpišu "ugovor o dobrodošlici i integraciji" u kojem bi se definirala prava i dužnosti imigranata. Španjolska se također usprotivila prijedlogu da se zabrani masovno legaliziranje statusa ilegalnih imigranata. Madrid je 2005. godine legalizirao boravak 600.000 ilegalnih radnika.

Nakon što je francusko predsjedništvo ublažilo prvotni nacrt teksta, sada postoji velika vjerojatnost da u listopadu bude prihvaćen.

Francuski ministar za imigracije Brice Hortefeux posjetio je u prvoj polovici ove godine prijestolnice svih zemalja članica, kako bi dobio pristanak na donošenje Pakta.

Prošli tjedan boravio je u Madridu, gdje je nakon sastanka sa španjolskim kolegama objavio da je postignut kompromis o sadržaju teksta Evropskog pakta za imigracije i azil, ali nije iznio pojedinosti.

Prema nacrtu Pakta, organiziranje legalne imigracije provodilo bi se u skladu s potrebama svake zemlje članice uz poticanje integracije useljenika. Svaka bi zemlja samostalno odlučivala o uvjetima za ulazak legalnih imigranata, uključivo i broj koliko ih može primiti. Zemlje članice pozivaju se uspostave "politiku selektivne imigracije" s obzirom na potrebe tržišta rada i vodeći računa o utjecaju koji ulazak imigranata može imati u drugim članicama. Poticao bi se uvoz obrazovane radne snage, u čemu Evropa znatno zaostaje za Sjedinjenim Državama. Kako bi se izbjegao odljev mozgova iz zemalja u razvoju, u tekstu se predlaže razvijanje cirkularne ili privremene migracije, tako da se stručna radna snaga nakon određenog vremena provedenog u Evropi vrati u zemlju podrijetla. Zemlje članice se pozivaju da bolje reguliraju pitanja okupljanja obitelji, uzimajući u obzir svoje kapacitete za primanje novih stanovnika te prihode, stambene uvjete i znanje jezika imigranata.

Također se predlaže jačanje borbe protiv ilegalne imigracije, pooštravanjem režima prelaska granica i vraćenjem nelegalnih imigranata. U tekstu se predlaže da se od 2012. uvedu vize s biometrijskim podacima te uvođenje elektronskog sustava za nadzor prelaska granica.

Sa zemljama iz kojih dolaze i preko kojih prolaze imigranti predlaže se uspostava partnerstva kako bi im se pomoglo u razvoju.