Al-Qaida prijeti
0

Sarkozy: Burka nije dobrodošla u Francuskoj

FENA
Magrebska struja Al-Qaide zaprijetila je da će se osvetiti Francuskoj nakon što je njen predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio da "burka" nije "dobrodošla" u toj zemlji, objavio je u utorak američki centar SITE, navodeći džihadske forume na internetu.
  • Jučer je bio hidžrab (islamska marama) a danas je niqab, marama koja se nosi svuda u Afganistanu, kazao je čelnik Al-Qaide za islamski Magreb (AQMI) Abu Mussab Abdul Wadud, a navodi ga američki centar za nadzor islamističkih internet stranica SITE Intelligence, prenosi AFP.

  • Osvetit ćemo se Francuskoj i njenim interesima svim raspoloživim sredstvima, u čast naših kćeri i sestara, dodao je Wadud.

Francuski predsjednik je "svečano" izjavio 22. juna da "burka" nije dobrodošla u Francuskoj, ne želeći da podcijeni islam kao vjeru.

  • U Republici, muslimanska vjera mora biti poštovana kao i sve ostale religije. Burqa nije vjerski znak. To je znak potčinjenosti, znak poniženja žene, kazao je tada Sarkozy.

AQMI je također pozvao sve muslimane da djeluju "neprijateljski protiv Francuske, protiv njene vjerske zajednice i njenih pokušaja da spriječi da se prakticira islam".