Svijet
0

Sarkozi 6. novembra u Washingtonu

FENA
Konsultacije najviših svjetskih državnika, dijelom posvećenih rješavanju kosovskog pitanja, nastavit će se početkom novembra susretom novih prijatelja na globalnoj političkoj pozornici, američkog predsjednika Georga Busha i njegovog francuskog kolege Nicolasa Sarkozyja.

Predsjednici Bush i Sarkozy će, kako je najvila Bijela kuća, zajedno večerati 6. novembra u Washingtonu, a već narednog dana zaputit će se u pravcu Maunt Vernona, doma "oca američke nacije" i prvog predsjednika SAD-a Georga Washingtona.

Sedam tema dominirat će njihovim razgovorima, najavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, nabrajajući Afganistan, iranski nuklearni program, bliskoistočni mirovni proces, Darfur, Mianmar, Kosovo i jačanje "dubokih, historijskih" veza između SAD-a i Francuske.

Perino, međutim, nije mogla da odgovori na pitanje da li će francuski predsjednik povesti i žensku pratnju s obzirom na to da se Sarkozy u četvrtak razveo od supruge i nekadašnje asistentice Cecil.

Razvod bračnog para Sarkozy ispunio je, od tada, sve naslovne strane brojnih i nametljivih američkih tabloida, koji Sarkozyja, polako, proizvode u novi seks simbol svjetske politike.

Sarkozyjeva popularnost u Americi proizvod je činjenice da je Washington u njemu našao zamjenu za donedavno najvjernijeg saveznika, sada već bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Novi američki saveznici, od invazija na Afganistan i Irak, prava su rijetkost za administraciju predsjednika Georga Busha, koja je, upravo zbog pogrešne vanjske politike, na stalnoj meti kritika sve oštrijih i popularnijih demokrata.

Stavovi dviju država povodom većine svjetskih kriza su, suštinski, na istoj liniji, što je nedavno rezultiralo posjetom šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera Iraku, oko kojeg su, proteklih godina, sijevale varnice između Pariza i Washingtona.