Svijet
0

Sao Paulo: Veliki neredi zbog ubistva tinejdžera

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Razjareni demonstranti zapalili su vozila i opustošili trgovine širom brazilskog grada Sao Paula. Protesti su izbili zbog smrti 17-godišnjaka kojeg je ubio policajac. Policija je uhapsila 90-ak osoba, a obećala je ispitati smrt tinejdžera.

Stanovnici oblasti Jacana izašli su na ulice Sao Paola kako bi protestirali zbog smrti 17-godišnjeg učenika Douglasa Rodriguesa, kojeg je policajac ubio iz vatrenog oružja.

Demonstranti su blokirali autoput Fernao Dias i zapalili vozila. Prema izvještaju vojne policije, zapaljeno je pet autobusa, tri kamiona i automobil, a jedan muškarac je dobio metak u prsa tokom intervencije vojne policije.

Policija navodi kako je muškarac uhvaćen u unakrsnoj vatri kada su policajci pokušali spriječiti demonstrante u pljačkanju lokalnih trgovina. Blizu 90 osoba uhapšeno je zbog vandalizma, uništavanja vlasništva i pljačke.

Protesti su intenzivirani nakon Rodriguesovog pokopa, a građani traže kažnjavanje policajca Luciana Pinheira.

Rodriguesova porodica optužila je Pinheira za ubistvo dječaka koji je prolazio pored bara sa svojim 12-godišnjim bratom. Policija je pozvana u bar nakon prijave remećenja javnog reda i mira u oblasti.

Pinheiro tvrdi da je slučajno pucao dok je izlazio iz vozila. Trenutno je u pritvoru i moguće je da će mu se suditi zbog ubistva.

Izvještaji o policijskoj brutalnosti stižu iz čitavog Brazila, pogotovo nakon nedavnog vala masovnih protesta u zemlji.