Svijet
0

Šanse za sretan život najbolje u skandinavskim zemljama

Sarajevo-x.com
Helsinki
Helsinki
Kada su u pitanju briga za okoliš, kvalitetan život ljudi, niska stopa nezaposlenosti te vrhunsko obrazovanje, skandinavskim zemljama zaista nema premca, pokazala je nova anketa časopisa Readers Digest.

Od ukupno 141 zemlje na listi, na prvom mjestu liste zemalja najboljih za sretan i kvalitetan život nalazi se Finska. Slijedi je Island, Norveška i Švedska, potom Austrija, Švicarska, Irska i Australija.

Na dnu liste nalaze se Etiopija, Sierra Leone, Burkina Faso i Čad. SAD su zauzele 23. mjesto, a komunistička Kina 84. mjesto.

Kao glavni faktori pri ocjenjivanju uzeti su briga za okoliš, poput kvalitet vode i zraka, odnos prema emisiji štetnih gasova, zatim socijalni faktori poput bruto društvenog proizvoda, pristup obrazovanju, stopa nezaposlenosti i prosječno trajanje života, dok su za ocjenu navedenih faktora poslužili statistički podaci UN-a i Univerziteta u Yaleu i Columbiji kao i Svjetskog ekonomskog foruma.

Evropski glavni gradovi također se nalaze u vrhu liste gradova pogodnih za kvalitetan život, dok skandinavski gradovi ponovo prednjače. Kriteriji koji su se ocjenjivali su javni transport, parkovi, kvalitet zraka, recikliranje smeća i cijena struje.

Po svim tim kriterijima prvo mjesto zauzeo je Stockholm, drugo mjesto Oslo, a potom Minhen i Paris. Na dnu liste nalaze se azijski gradovi sa olimpijskim Pekingom na samom dnu.