SAD
0

SAD spremne voditi konvencionalni rat sa S. Korejom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države mogle bi voditi konvencionalni rat protiv Sjeverne Koreje ako se to pokaže nužnim, čak i pored toga što se novi oblici sukoba protiv terorista i ekstremista nastavljaju, izjavio je George Casey, vodeći general američke vojske.

Upitan da li će Sjedinjene Države biti spremne da vode sukobe ako izbije rat između Južne i Sjeverne Koreje, Casey je odgovorio: "Kratak odgovor je da" i potom je dodao da će vjerovatno potrajati malo duže da se "okrene kurs" od kontra pobunjeničke borbe koja sada zaokuplja američku vojsku, javio je AP.

Casey je procjenio da bi vojsci trebalo da se pripremi na konvencionalan rat 90 dana.

  • To ne znači da bi američkoj vojsci trebalo praktično 90 dana da potuče višemilionsku vojsku Sjeverne Koreje, dodao je.

  • Pokrent ćemo vojnike čim budemo imali vremena da ih pripremimo, izjavio je Casey tokom obilaska Centra za strateške i međunarodne studije.

Sjeverna Koreja je zaprijetila ratom nakon osude njene podzemne nuklearne probe u ovoj sedmici, a Sjedinjene Države imaju dugoročnu obavezu na odbranu Južne Koreje.

  • Ovo je sezona "borbenih snaga" koja bi se brzo mogla preokrenuti, kazao je Casey.

Casey je usmjerio svoje planove da preoblikuje vojsku na "realistični scenarij" ograničenog kontraterorističkog sukoba.

  • Realnost trajnog rata značilo bi da Sjedinjene Države imaju 10 vojnih brigada i marinskih regimenti na raspolaganju u prekomorskim operacijama u sukobima širom svijeta, kazao je on.

  • To nisu samo Irak i Afganistan, dodao je Casey.

  • Uključivanje Iraka u njegove kontraterorističke planove ne znači da Sjedinjene Države neće ispoštovati svoj sporazum s Irakom da povuku svoje snage iz te zemlje do 2012., istakao je američki general.