Svijet
0

SAD optužuju Rusiju i Kinu za internet-špijunažu

Sarajevo-x.com
Sjedinjene Američke države optužile su Rusiju i Kinu za internet-špijunažu. Američka obavještajna služba je tu informaciju iznijela Kongresu. Izvještaj donosi informacije o tome da su Kina i Rusija najveći počinioci privrednog špijuniranja na internetu.

Privredno špijuniranje na internetu je prouzrokovalo štetu od oko 398 milijardi dolara.

Kako se tehnološki uređaji proširuju i njihove mogućnosti su sve veće, vjeruje se da je za špijune sve lakše da dođu do podataka. Analitičari dodaju da je ovo prvi put da je američka vlada otvoreno optužila države iz kojih se izvode cyber napadi i špijunaže na državnom nivou.

"Računarske mreže mnogih državnih agencija, fakulteta i drugih institucija, bile su mete špijunaže i to su napadi uglavnom sa kineskih servera. Lopovsko ponašanje je nedopustivo, trebaju naći počinioce i kazniti ih. Ovo je realna opasnost po nacionalnu sigurnost, američke poslove i globalnu ekonomiju", navedeno je u izvještaju, prenosi Fox News.

Izveštaj sugeriše Obaminoj administraciji da se javno suprotstavi Pekingu, imajući u vidu da Peking nije odgovarao na njihova pisma koja su im diskretno dostavljale američke kolege.