Svijet
0

SAD ne prihvata polovična ispunjenja obaveza Irana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču Gregory Schulte izjavio je da njegova zemlja neće prihvatiti nepotpuno ispunjenje obaveza koje Iran ima u obustavljanju nuklearnog programa.

Schulte je na konferenciji za novinare istaknuo da zasad ne zna šta o Iranu piše u izvještaju generalnog direktora IAEA-e Mohameda el-Baradeija, koji bi iduće sedmice trebalo da bude podnesen Vijeću guvernera IAEA-e, izvršnom organu ove organizacije.

U tome izvještaju on bi trebalo da ocijeni napredak Irana u ispunjavanju međunarodnih obaveza, od čega zavisi da li će sankcije biti ukinute, odnosno pooštrene.

"Prije dvije godine Vijeće guvernera je tražilo izvještaj od Irana o nuklearnim postrojenjima, a prije četiri godine smo tražili punu saradnju", podsjetio je Schulte.

On je u povodu izvještaja koji je Teheran podnio IAEA-i, na temelju kojega bi El-Baradei trebalo da procijeni napredak Irana, istaknuo da "selektivna saradnja nije dovoljna", prenijele su agencije.

Schulte je podsjetio da je sam El-Baradei na prošlom sastanku Vijeća guvernera, na kojem je tražio dodatno vrijeme za Iran, naglasio da će saradnja Teherana s IAEA-om do kraja godine biti test.

Vijeće guvernera bi iduće sedmice trebalo da donese odluku o daljnjim mjerama prema Iranu. Procijeni li se da je dosadašnja saradnja nedovoljna, ovaj će predmet biti proslijeđen Vijeću sigurnosti UN-a, koje bi potom trebalo pooštriti sankcije protiv Teherana.

Ako Iran bude ispunio međunarodne obaveze, prema procjeni šefa IAEA-e, onda bi moglo uslijediti postepeno labavljenje sankcija. Međunarodna zajednica od Irana zahtijeva obustavu procesa obogaćivanja urana, i objelodanjivanje kompletnoga nuklearnog programa.

Iran, kako glasi prethodna odluka Vijeća guvernera, treba da se transparentnošću ponovno izbori za povjerenje međunarodne zajednice da njegov nuklearni program nema vojni, već isključivo mirnodopski cilj.