Svijet
0

SAD, Kanada i Meksiko na samitu u New Orleansu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak po dolasku u New Orleans, na dvodnevni Sjevernoamerički samit, da odabir mjesta održavanja skupa potvrđuje "povratak velikog američkog grada", stradalog u uraganu Katrina 2005.

"Želio sam poslati jasan signal ljudima svoje zemlje da je New Orleans otvoren za poslovanje, da je dobro mjesto za posjet i da je nakon razaranja u Katrini postao grad nade", rekao je Bush na svečanosti ponovnog otvaranja konzulata Meksika, zatvorenog 2002. zbog mjera štednje.

Busheva administracija oštro je kritizirana zbog slabog i zakašnjelog odgovora na uragan Katrina u augustu 2005., najtežu prirodnu katastrofu u povijesti SAD-a. Obnova New Orleansa i drugih područja stradalih u Katrini traje i danas, uz brojne prigovore za sporost.

Na dvodnevnom skupu predsjednik Bush, kanadski premijer Steven Harper i meksički predsjednik Felipe Calderon razgovarat će uglavnom o pitanjima slobodne trgovine između njihovih zemalja, regulirane ugovorom NAFTA.

Analitičari očekuju malo konkretnih rezultata od samita, ponajviše zbog činjenice da Bush napušta Bijelu kuću u januaru 2009., izvještavaju američki mediji.

Režim slobodne trgovine uveden sporazumom NAFTA našao se na udaru kampanje za američke predsjedničke izbore, a kandidati su ga okrivljavali za gubitak radnih mjesta u SAD-u, uz najave njegovog modificiranja ili čak odbacivanje, kada budu izabrani za predsjednika.

Kanada je najveći trgovinski partner SAD-a, a Meksiko je na trećem mjestu. Opseg trgovinske razmjene između te tri zemalja prošle godine je iznosio 930 milijardi dolara, prenosi Hina, a ove se godine očekuje da premaši vrijednost od jednog biliona dolara.