Svijet
0

SAD: Condoleezza Rice danas kreće na Bliski istok

FENA
Državna tajnica Sjedinjenih Država Condoleezza Rice kreće danas na put na Bliski istok, u okviru nastojanja vašingtonske diplomatije da se postigne prekid borbi između Izraela i militanata Hezbollaha u Libanu.

Rice je kazala da administracija predsjednika Georgea W. Busha razumije kako je važno što prije prekinuti nasilje, ali da u isto vrijeme smatra da je trenutni prekid vatre bez solidnoga političkog pregovora nerazuman korak.

Državna tajnica će ciljeve Sjedinjenih Država, ciljeve postizanja trajnog mira, imati u vidu i za vrijeme svog puta kada se bude sastala i razgovarala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Imat će ih u vidu i za vrijeme razgovora u Rimu s dužnosnicima grupe koja je stvorena s ciljem podrške sadašnje libanske vlade izabrane demokratskim putem.

Prije puta Condoleezza Rice će se pridružiti predsjedniku Georgeu W. Bushu u razgovorima s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije princom Saudom al-Faisalom i vođom saudijskoga Nacionalnog odbora za sigurnost princom Bandarom bin Sultanom.

Predsjednik Bush i dalje odbija mogućnost prekida vatre bez uklanjanja članova militantne grupe Hezbollah iz južnog dijela Libana iz kojeg bi mogli nastaviti s napadima na izraelsku teritoriju. On isto tako želi da Sirija i Iran prestanu podržavati Hezbollah.

Državna tajnica Rice dodaje da su susjedne zemlje koje okružuju Siriju jasno dale do znanja da se njihovo mišljenje o ekstremizmu razlikuje od onog kojeg ima vlada u Damasku.

"Sirija mora donijeti odluku: da li želi biti povezana s aktivnostima koje potpomažu jačanje ekstremizma u ovoj regiji ili će biti dio arapske zajednice koja se složila da je ekstremizam jedan od glavnih problema te regije?" - kazala je Rice.

Ona dodaje, prenosi VOA, kako joj se počinje ukazivati moguće političko rješenje problema, ali da se nažalost ništa neće moći riješiti preko noći. Ovaj put će, kazala je, biti naporan.