Svijet
100

Sabina Selimović, djevojka koja se pridružila IDIL-u: Uživam u novom slobodnom životu i Nutelli

Klix.ba
Fotografija na kojoj je navodno Sabina Selimović
Fotografija na kojoj je navodno Sabina Selimović
Austrijanka bosanskog porijekla Sabina Selimović, koja je prije šest mjeseci pobjegla iz kuće kako bi se pridružila IDIL-u u Siriji, izjavila je u SMS intervjuu za francuski magazin Paris Match kako uživa u novom životu i slobodi, a ne da se pokajala, kako je to ranije kazala.

"Volim jesti. Hrana ovdje je slična onoj u Austriji iako je većinom halal. No, ovdje možete jesti i kečap, Nutellu i pahuljice", rekla je Sabina koja živi u Raqqi.

Austrijski antiteroristički agenti vjeruju kako je Sabina ovaj intervju dala pod prisilom jer je udata za IDIL-ovog borca, a ranije je u razgovoru s roditeljima kazala kako se pokajala što je došla u Siriju i da se želi vratiti kući.

Dvije Bosanke koje su živjele u Austriji, petnaestogodišnja Sabina Selimović i šesnaestogodišnja Samra Kešinović, pobjegle su u aprilu iz svojih domova u Beču, a svojim su roditeljima rekle da se žele boriti za islam. U Beč su njihove porodice došle tokom ratnih dešavanja u BiH. Djevojčice su rođene u Austriji. Obje su se udale za IDIL-ove borce i sada žive odvojeno. Sabina je intervju dala u prisustvu svog supruga.

U Siriju su došle prešavši granicu iz Turske pješke. Završile su u Raqqi, gradu kojim upravlja IDIL.

"Ovdje mogu biti zaista slobodna. Mogu praktikovati moju religiju. To nisam mogla u Beču", rekla je Sabina u intervjuu.

Bečki eksperti ubjeđeni su kako je Sabina morala dati ovaj intervju i da nije bila iskrena.

Ako se Sabina i Samra ikada vrate u Beč mogle bi biti krivično gonjene i osuđena na pet godina zatvora zbog pridruživanja terorističkim organizacijama.