Svijet
0

S komunističkim službama u Poljskoj sarađivao mali broj svećenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Postojao je relativno mali broj slučajeva suradnje poljskih svećenika s komunističkim službama sigurnosti i oni su imali marginalno značenje, zaključak je Povijesnog povjerenstva koje je svojedobno utemeljila Poljska biskupska konferencija povjerivši joj zadatak analizirati dokumente komunističke službe sigurnosti vezane uz članove episkopata, javlja KTA.

Ti su dokumenti pohranjeni u Nacionalnom povijesnom institutu (NPI), a Povjerenstvo je na njihovu proučavanju radilo godinu dana.

Povjerenstvo nije dalo svoj sud o slučajevima svjesne i tajne suradnje članova klera s organima sigurnosti komunističke Poljske, a u analizi dokumenata iz toga razdoblja veliku poteškoću predstavljala je njihova nepotpunost zbog masovnog uništenju arhiva službi sigurnosti. Dodatnu je poteškoću stvarala činjenica da službe sigurnosti u pravilu nisu od vjerskih službenika tražile ni pisanu suglasnost niti da potpišu bilo kakve dokumente.

Zbog svega toga, Povjerenstvo smatra da takvo stanje onemogućuje da se s dužnom točnošću procijeni težina, intenzitet i štete koje je nanijela možebitna svjesna suradnja vjerskih službenika s komunističkim službama sigurnosti.

Zaključci Povjerenstva omogućuju iznošenje ocjene o ulozi Katoličke crkve u pružanju otpora planskoj i sustavnoj ateizaciji Poljaka od 1945. do 1989. i u njegovanju i učvršćivanju vjerskih i nacionalnih vrednota u puku.