Vojne vlasti vladaju
32

Burkina Faso, Mali i Niger napuštaju važnu afričku zajednicu dok raste strah od novih sukoba

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Burkina Faso, Mali i Niger objavili su danas da će napustiti Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) "bez odgode", navodeći nepravednost sankcija koje je ECOWAS nametnuo svakoj zemlji nakon preuzimanja vlasti od strane vojnih hunti.

Vojni režimi u Burkini Faso, Maliju i Nigeru najavili su u nedjelju svoje hitno povlačenje iz zapadnoafričkog bloka ECOWAS.

Čelnici tri sahelskih nacija objavili su saopćenje u kojem kažu da je "suverena odluka" napustiti Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država "bez odgode".

Boreći se s nasiljem i siromaštvom, režimi su imali napete veze s ECOWAS-om otkako su se dogodili državni udari u Nigeru prošlog jula, Burkini Faso 2022. i Maliju 2020. godine.

Sve ti države su suspendirane iz ECOWAS-a, a Niger i Mali suočeni su sa teškim sankcijama.

Oni su posljednjih mjeseci učvrstili svoje pozicije i udružili snage u "Savez država Sahela".

Povlačenje francuske vojske iz Sahela, regije duž pustinje Sahare diljem Afrike, pojačalo je zabrinutost oko sukoba koji se šire prema jugu prema državama Gvinejskog zaljeva Gani, Togu, Beninu i Obali Bjelokosti.

Premijer kojeg je imenovao nigerski vojni režim u četvrtak je okrivio ECOWAS zbog "loše vjere" nakon što je blok uglavnom odbio planirani sastanak u Niameyu.

Niger se nadao prilici da prevlada nesuglasice s drugim državama ECOWAS-a koji je prihvatio Niamey, nametnuvši teške ekonomske i finansijske sankcije nakon vojnog udara kojim je svrgnut izabrani predsjednik Mohamed Bazoum.