Afrika
0

U napadima u Maliju ubijeno tridesetak osoba i spaljena dva sela

FENA
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tridesetak osoba ubijeno je u napadima na dva sela u centralnom Maliju tokom vikenda, saopćio je u ponedjeljak načelnik te ruralne zajednice.

Ipak, nije odgovorio na pitanje ko je odgovoran za napade.

Ta zapadnoafrička zemlja utočište je za radikalne grupe koje izvode česte napade na vojsku i civile.

"Napadi su počeli u subotu u selima Ogota i Oimbe u oblasti Bankass, u regiji Mopti", kazao je načelnik Bankassa, Moulaye Guindo, u telefonskom razgovoru.

"Naoružani ljudi su upali, opkolili i napali dva sela, Ogota i Oimbe, koja se nalaze jedno pored drugog. Otvorili su vatru na mještane i zapalili kuće";rekao je Guindo.

"Broj žrtava je veliki, tridesetak ubijenih, među kojima su muškarci, žene i djeca. Dva sela su potpuno uništena i spaljena", kazao je on.

Još jedno selo u obližnjoj zajednici Dialassagou napadnuto je u ponedjeljak ujutro, ali broj ubijenih još nije dostupan.

Portparol vojske nije bio dostupan za komentar.

Malijem upravlja vojna hunta koja je konsolidirala vlast u dva državna udara 2020. i 2021. godine, udružila se s ruskim vojnim plaćenicima iz Wagner grupe, i izbacila iz zemlje francuske vojnike i mirovne snage UN-a.

U najnovijem obratu, hunta je prošle sedmice okončala mirovni sporazum iz 2015. godine sa separatistima iz reda tuarega koji su predvodili dugotrajnu pobunu na pustinjskom sjeveru.

Mirovni sporazum se raspao jer su borbe ponovo buknule prošle godine, podsjeća Reuters.