Dim u kabini
18

Ruski putnički avion prinudno sletio zbog zagorjele kaše

D. B.
Ruski putnički avion je prinudno sletio nedugo nakon polijetanja jer je posada posumnjala da je došlo do požara, pišu lokalni mediji.

Riječ je avionu Airbus A320 kompanije Aeroflot, koji je poletio iz Sočija prema Sankt Peterburgu sa 152 putnika. Dim se pojavio električne pećnice te se počeo širiti putničkom kabinom. Posada je odmah obavijestila kapetana, koji je potom okrenuo avion i vratio ga na aerodrom u Sočiju.

Provjerom je ustanovljeno da je dim uzrokovala kaša koja se našla na spiralnom grijaču pećnice, jer pakovanje nije bilo propisno zatvoreno. Pećnica je ubrzo zamijenjena, a avion je dobio dozvolu za upotrebu. Međutim, putnici su čekali pet sati na novi let.

Tokom ove sedmice je bilo nekoliko prinudnih slijetanja aviona. Među njima je i avion koji je u srijedu letio iz Moskve prema Novosibirsku, a razlog je bio putnik kojem je pozlilo i kojem je bila neophodna hospitalizacija. Istog dana je avion na letu između SAD-a i Čilea sletio u Panamu zbog zdravstvenog problema pilota. On je nažalost preminuo nedugo nakon slijetanja na aerodrom.