Pilot prinudno sletio
8

Deltin avion zbog kvara preusmjeren u Kanadu, putnici proveli 24 sata u vojnim barakama

D. B.
Putnički avion kompanije Delta na letu iz Amsterdama prema Detroitu preusmjeren je u Kanadu zbog mehaničkog kvara, a putnici su u udaljenom gradu proveli 24 sata.

U avionu, odnosno na letu 135, bilo je 270 ljudi kada je u nedjelju poletio iz Amsterdama ka Detroitu, no došlo je do mehaničkog kvara zbog kojeg je pilot bio primoran na hitno slijetanje. Stoga je avion preusmjeren na aerodrom Goose Bay, koji je dio udaljene vojne baze u Newfoundlandu u Kanadi.

Riječ je o vojnoj bazi kanadskih snaga smještenoj u malom gradu, koja je srećom imala dugu pistu pogodnu za slijetanje putničkih aviona. Deltin avion je morao prinudno sletjeti zbog problema pri odmrzavanju motora.

Nakon slijetanja, putnici su proveli nekoliko sati u avionu, dok je temperatura padala. Jedan od putnika je kazao da "pravi obrok" nisu imali duže od 15 sati, a putnici nisu bili ni spremni na niske temperature, odnosno, nisu imali jakne.

Kompanija Delta je odmah poslala drugi avion, no u međuvremenu su istekli radni sati posade, tako da su se putnici praktično bez razloga ukrcali. Iz Delte su rekli da avion nije poletio zbog vremenskih prilika i uslova na pisti, zbog kojih je aerodrom navodno morao "prekinuti operacije".

Potom su putnici smješteni u vojne barake, gdje su proveli noć. Opcija za bolji smješten u gradu Goose Bay nije bilo zbog nedostatka hotela.

Drugi avion je stigao u Green Bay u ponedjeljak te je poletio uprkos velikoj snježnoj oluji. Delta je uputila izvinjenje putnicima zbog neugodnosti koje su doživjeli.