Svijet
0

Ruska vojska objavila povlačenje iz Gruzije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska vojska saopćila je u ponedjeljak da je počela povlačiti svoje snage iz Gruzije prema odredbama mirovnog plana koji je isposredovala Francuska.

To je u Moskvi objavio zamjenik načelnika Generalštaba, general Anatolij Nogovicin.

Komandanti ruskih jedinica na samom terenu kažu da povlačenje "neće biti brz proces". Predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedjev upozorio je u ponedjeljak da će "svaka nova agresija protiv ruskih državljana naići na žestok odgovor".

"Ako iko misli da može da ubija naše državljane i prođe nekažnjeno, to nikad nećemo dozvoliti", rekao je predsjednik Medvjedjev tokom govora pred veteranima Drugog svjetskog rata u Kursku.

"Raspolažemo svim neophodnim političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima. Ako iko ima drugačijih iluzija, trebao bi da odustane od njih", rekao je ruski predsjednik.

Dodao je da Rusija ne želi da pokvari odnose s bilo kime, ali je zatražio da njegova zemlja bude uvažena.

"Ne želimo pogoršanje međunarodnih odnosa - želimo da budemo poštovani. Želimo da naš narod i naše vrijednosti bude uvažene. Nikoga nismo napali. Samo smo zaštitili prava i dostojanstvo naših ljudi kao mirovne snage", rekao je Medvjedjev.

Prije ovoga, izvještaji u ponedeljak govorili su da se ruske snage i dalje drže položaje u Gruziji i da se ne pomjeraju.

Predsjednik Južne Osetije Eduard Kokojti rekao je novinskoj agenciji Reuters da se protivi raspoređivanju međunarodnih posmatrača na teritoriji te enklave, jer sumnja u njihovu nepristrasnost, te najavljuje da će od Moskve zatražiti da uspostavi vojnu bazu u Južnoj Osetiji radi, kako je naglasio, zaštite ruskih državljana koji tu žive.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili ipak se nada pregovorima.

"Pozivam i zahtijevam da ruske okupacione snage smjesta napuste gruzijsku teritoriju. Nakon što ruska armija napusti gruzijsku teritoriju, trebalo bi ozbiljno da razmislimo o tome kako da nađemo nove puteve komuniciranja da bismo spriječili da se naše zemlje zauvijek otuđe jedna od druge", rekao je Saakašvili.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja ponovo kreće u Evropu da bi sutra učestvovala na sastanku NATO-a u Bruxellesu posvećenom Gruziji, a potom u Varšavi sa poljskim vlastima potpisala ugovor o raspoređivanju antiraketnog štita na teritoriji te zemlje, uputila je novo upozorenje Rusiji.

"Ako je Rusija mislila da će moći srušiti gruzijsku državu i njene demokratske institucije, vidimo da u tome nije uspjela. Umjesto toga, uspjeli su srušiti ruski ugled kao potencijalnog, želim da naglasim potencijalnog, partnera u međunarodnom sistemu", rekla je Rice.

Ruske vlasti se, izgleda, ne uzbuđuju previše zbog kritika Washingtona.

Vjeruju, kaže za BBC urednik časopisa "Rusija u svjetskoj politici" Fjodor Lukjanov, da je to dio svojevrsnog psihološkog rata.

"Naravno da ima znakova novog ruskog samopouzdanja. Istovremeno, treba razumjeti da se na američku politiku, na Bushovu politiku u cjelini i posebno na američko ponašanje u Gruziji, u Moskvi gleda kao na izrazito provokativnu. SAD su ohrabrile Saakašvilija da uradi to što je uradio. On je naravno to protumačio kao znak da će Amerika biti uz njega ma šta se desilo. Činjenice govore da je za Bushovu administraciju veliki politički udarac, sve što se desilo u vezi s Gruzijom i u Gruziji. Zato mislim da smo nažalost sada u fazi psihološkog rata između Rusije i SAD. Nadam se da to stanje neće trajati dugo. Ne mogu da zamislim da bi SAD bile stvarno zainteresovane da uđu u vojno odmjeravanje snaga sa Rusijom", rekao je Lukjanov za BBC.