Svijet
0

Ruska špijunka uplovila u političke vode

FENA
Anna Chapman (Foto: AFP)
Anna Chapman (Foto: AFP)
Svi britanski dnevnici u četvrtak bilježe da je Anna Chapman, mlada Ruskinja optužena za špijunažu koja je prije nekoliko mjeseci s još nekoliko navodnih špijuna protjerana iz Amerike, počela da se bavi politikom.

Bivša špijunka od srijede je članica Mlade garde, omladinskog krila vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Šta više, smjesta je postala član njenog upravnog odbora.

Atraktivna Anna uplovila je u političke vode godinu dana prije parlamentarnih izbora u Rusiji, konstatuje The Times i tvrdi da je na prethodnim izborima Vladimir Putin lično naložio da se na izborne liste Jedinstvene Rusije stavi nekoliko privlačnih žena - među njima je i bivša olimpijska gimnastičarska Alina Kabajeva koja mu je, navodno, ljubavnica.

Otkako je protjerana iz Amerike, Anna Chapman je u Rusiji postala zvijezda - ruska obavještajna služba je iskoristila njen imidž moderne Mate Hari da špijuniranje u korist Kremlja čitavoj jednoj novoj generaciji predstavi kao atraktivnu karijeru.

Istovremeno, stigla je da se slika za jedan ruski muški časopis, da pjeva patriotske pjesme s Vladimirom Putinom, a pojavila se i prilikom lansiranja rakete koja je prevozila rusko-američku posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ukratko, Anna Chapman je "heroj naše generacije", izjavio je Timur Prokopenko, izabran za jednog od lidera Mlade garde, piše u Timesu.

Taj stav očigledno dijeli i premier Putin, nastavlja Times, i sam svojevremeno agent KGB-a, koji neprestano hvali protjerane šijune.

Ruski predsjednik Medvedev im je u oktobru dodijelio najviša državna odlikovanja, iako američki FBI-a tvrdi da u Americi nisu otkrili nikakve tajne.

Kritikovali su ih i veterani KGB-a, optužujući ih za neprofesionalizam, bilježi Times.